Abp Romero będzie błogosławionym

[2015-03-12 23:20:21]

Wygląda na to, że doczekamy się pierwszego w historii świętego lewicy. To tyleż dowód tryumfu dziejowej sprawiedliwości, ile zmian, które zachodzą w kościele za pontyfikatu papieża Franciszka I.

Oby beatyfikacja, a w perspektywie kanonizacja abp Romero, udowodniła również prawicy, że przemoc i wojna nie są żadnym rozwiązaniem. Jej sprawców spowija hańba i potępienie, a ofiary zostają zapamiętane. I nawet po latach spotyka je uznanie czy wręcz ubóstwienie.

Marek Tobolewski

Salwadorski abp Oscar Romero, zastrzelony w 1980 r. przez ultraprawicowe szwadrony śmierci, zostanie błogosławionym. Beatyfikacja odbędzie się 23 maja w San Salwadorze, stolicy kraju - poinformował postulator sprawy kanonizacyjnej, abp Vincenzo Paglia.

Romero był biskupem od 1970 r. Początkowo uchodził za hierarchę spokojnego i bezpiecznego dla prawicowej junty, z czasem jednak zbliżył się do teologii wyzwolenia i coraz ostrzej krytykował rządzących. Po zamordowaniu przez prawicowe bojówki jezuity Rutilio Grande, jednego z najbardziej znanych w Salwadorze obrońców praw człowieka, zaczął gromadzić dokumentację na temat zbrodni reżimu. Przekazał ją papieżowi Janowi Pawłowi II w Watykanie, jednak spotkanie przyniosło tylko taki efekt, że po powrocie do Salwadoru tamtejsza hierarchia kościelna odwróciła się od arcybiskupa, oskarżając go o zachęcanie ludu do rewolucji.

Romero apelował do ówczesnego prezydenta USA, Jimmy'ego Cartera, by przestał wspierać salwadorskie wojsko, używane do zabijania ludności cywilnej. Po wybuchu wojny domowej zwrócił się do rządowych żołnierzy: "Najwyższy czas, byście słuchali własnego sumienia, a nie grzesznych rozkazów".

24 marca 1980 podczas odprawiania mszy w kaplicy szpitalnej został zastrzelony przez członków szwadronów śmierci. Podczas jego pogrzebu, na który przybyło ponad milion osób, siły bezpieczeństwa zabiły 40 cywilów.

Na zdjęciu mural z wizerunkiem abp Romero / fot. Wikipedia

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.