Abp Romero będzie błogosławionym

[2015-03-12 23:20:21]

Salwadorski abp Oscar Romero, zastrzelony w 1980 r. przez ultraprawicowe szwadrony śmierci, zostanie błogosławionym. Beatyfikacja odbędzie się 23 maja w San Salwadorze, stolicy kraju - poinformował postulator sprawy kanonizacyjnej, abp Vincenzo Paglia.

Romero był biskupem od 1970 r. Początkowo uchodził za hierarchę spokojnego i bezpiecznego dla prawicowej junty, z czasem jednak zbliżył się do teologii wyzwolenia i coraz ostrzej krytykował rządzących. Po zamordowaniu przez prawicowe bojówki jezuity Rutilio Grande, jednego z najbardziej znanych w Salwadorze obrońców praw człowieka, zaczął gromadzić dokumentację na temat zbrodni reżimu. Przekazał ją papieżowi Janowi Pawłowi II w Watykanie, jednak spotkanie przyniosło tylko taki efekt, że po powrocie do Salwadoru tamtejsza hierarchia kościelna odwróciła się od arcybiskupa, oskarżając go o zachęcanie ludu do rewolucji.

Romero apelował do ówczesnego prezydenta USA, Jimmy'ego Cartera, by przestał wspierać salwadorskie wojsko, używane do zabijania ludności cywilnej. Po wybuchu wojny domowej zwrócił się do rządowych żołnierzy: "Najwyższy czas, byście słuchali własnego sumienia, a nie grzesznych rozkazów".

24 marca 1980 podczas odprawiania mszy w kaplicy szpitalnej został zastrzelony przez członków szwadronów śmierci. Podczas jego pogrzebu, na który przybyło ponad milion osób, siły bezpieczeństwa zabiły 40 cywilów.

Na zdjęciu mural z wizerunkiem abp Romero / fot. Wikipedia

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.