Abp Romero będzie błogosławionym

[2015-03-12 23:20:21]

Wygląda na to, że doczekamy się pierwszego w historii świętego lewicy. To tyleż dowód tryumfu dziejowej sprawiedliwości, ile zmian, które zachodzą w kościele za pontyfikatu papieża Franciszka I.

Oby beatyfikacja, a w perspektywie kanonizacja abp Romero, udowodniła również prawicy, że przemoc i wojna nie są żadnym rozwiązaniem. Jej sprawców spowija hańba i potępienie, a ofiary zostają zapamiętane. I nawet po latach spotyka je uznanie czy wręcz ubóstwienie.

Marek Tobolewski

Salwadorski abp Oscar Romero, zastrzelony w 1980 r. przez ultraprawicowe szwadrony śmierci, zostanie błogosławionym. Beatyfikacja odbędzie się 23 maja w San Salwadorze, stolicy kraju - poinformował postulator sprawy kanonizacyjnej, abp Vincenzo Paglia.

Romero był biskupem od 1970 r. Początkowo uchodził za hierarchę spokojnego i bezpiecznego dla prawicowej junty, z czasem jednak zbliżył się do teologii wyzwolenia i coraz ostrzej krytykował rządzących. Po zamordowaniu przez prawicowe bojówki jezuity Rutilio Grande, jednego z najbardziej znanych w Salwadorze obrońców praw człowieka, zaczął gromadzić dokumentację na temat zbrodni reżimu. Przekazał ją papieżowi Janowi Pawłowi II w Watykanie, jednak spotkanie przyniosło tylko taki efekt, że po powrocie do Salwadoru tamtejsza hierarchia kościelna odwróciła się od arcybiskupa, oskarżając go o zachęcanie ludu do rewolucji.

Romero apelował do ówczesnego prezydenta USA, Jimmy'ego Cartera, by przestał wspierać salwadorskie wojsko, używane do zabijania ludności cywilnej. Po wybuchu wojny domowej zwrócił się do rządowych żołnierzy: "Najwyższy czas, byście słuchali własnego sumienia, a nie grzesznych rozkazów".

24 marca 1980 podczas odprawiania mszy w kaplicy szpitalnej został zastrzelony przez członków szwadronów śmierci. Podczas jego pogrzebu, na który przybyło ponad milion osób, siły bezpieczeństwa zabiły 40 cywilów.

Na zdjęciu mural z wizerunkiem abp Romero / fot. Wikipedia

1 czerwca:

1906 - W Wielkim Księstwie Finlandii wprowadzono prawo wyborcze dla kobiet.

1934 - W odwecie za ostrzelanie lokalu PPS na Woli młodzi socjaliści zaatakowali grupę członków ONR, zrywając im odznaki organizacyjne - tzw. szczerbce.

1983 - W Berlinie zmarła Anna Seghers, niemiecka pisarka, komunistka.

2014 - Były lewicowy partyzant z FMLN Salvador Sánchez Cerén został prezydentem Salwadoru.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Mauritiusa.

2018 - Giuseppe Conte został premierem Włoch.