Łódź: Amerykanie szantażują władze Uniwersytetu

[2005-07-04 18:28:04]

Władze Uniwersytetu Łódzkiego skarżą się, że Amerykanie nie wywiązują się z umowy offsetowej, którą USA zawarły z Polską, sprzedając samoloty F-16. Nie tak wyobrażaliśmy sobie amerykańską solidność - stwierdził prof. Wojciech Katner, prorektor UŁ i jednocześnie dyrektor programu offsetowego.

Uniwersytetowi Łódzkiemu powierzono realizację naukowo-innowacyjnej części programu offsetowego. Władze uczelni zainwestowały w Akcelerator Technologii i Centrum Innowacyjne oraz stworzyły bazę przedsiębiorstw, które miałyby współpracować przy wdrażaniu nowych technologii. Specjaliści Uniwersytetu wybrali także technologie, które chcieliby wprowadzać w Polsce, lecz Amerykanie odmówili ich udostępnienia, a zaoferowali ich... sprzedaż.

Jeśli nie akceptujemy działań Amerykanów, oni zamiast odpowiedzieć, co poprawią, straszą nas, że wycofają się z projektu. To brzmi jak szantaż! Najlepszy dowód to zawieszenie finansowania w roku 2004. Jeśli nie chcemy podpisać rozliczenia opiewającego na abstrakcyjnie wysokie kwoty, jakie rzekomo mieliśmy zyskać na offsecie, i żądamy szczegółowego wyliczenia, to nam się mówi, że program zostanie zlikwidowany i zastąpiony innym zobowiązaniem offsetowym - powiedział prof. Katner. Władze Uniwersytetu wystąpiły do premiera Marka Belki o podjęcie działań w celu wyegzekwowania zapisów umowy offsetowej. Rząd wydłużył o pół roku czas na realizację obowiązków offsetowych Amerykanów oraz doprowadził do zmian zasad rozliczeń finansowych na korzystniejsze dla łódzkiej uczelni.

Prof. Katner wątpi jednak w skuteczność działań rządu. Mam wrażenie, że Amerykanie chcą umowę offsetową zrealizować jak najtaniej, skąpiąc rzeczywistych dolarów - twierdzi profesor.

Przypomnijmy, że Polska wybrała zakup samolotów wielozadaniowych od oferenta amerykańskiego, odrzucając ofertę francuską i szwedzką. Władze polskie podkreślały, że o wyborze oferty decydowały między innymi korzystne zapisy umowy offsetowej zaproponowane przez Amerykanów.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Ekologiczna katastrofa: Wrocław - Polska - Europa - świat
Wrocław, "Tajne Komplety", Przejście Garncarskie 2
24.10.2019 godz. 17.30.
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.