Łódź: Amerykanie szantażują władze Uniwersytetu

[2005-07-04 18:28:04]

Władze Uniwersytetu Łódzkiego skarżą się, że Amerykanie nie wywiązują się z umowy offsetowej, którą USA zawarły z Polską, sprzedając samoloty F-16. Nie tak wyobrażaliśmy sobie amerykańską solidność - stwierdził prof. Wojciech Katner, prorektor UŁ i jednocześnie dyrektor programu offsetowego.

Uniwersytetowi Łódzkiemu powierzono realizację naukowo-innowacyjnej części programu offsetowego. Władze uczelni zainwestowały w Akcelerator Technologii i Centrum Innowacyjne oraz stworzyły bazę przedsiębiorstw, które miałyby współpracować przy wdrażaniu nowych technologii. Specjaliści Uniwersytetu wybrali także technologie, które chcieliby wprowadzać w Polsce, lecz Amerykanie odmówili ich udostępnienia, a zaoferowali ich... sprzedaż.

Jeśli nie akceptujemy działań Amerykanów, oni zamiast odpowiedzieć, co poprawią, straszą nas, że wycofają się z projektu. To brzmi jak szantaż! Najlepszy dowód to zawieszenie finansowania w roku 2004. Jeśli nie chcemy podpisać rozliczenia opiewającego na abstrakcyjnie wysokie kwoty, jakie rzekomo mieliśmy zyskać na offsecie, i żądamy szczegółowego wyliczenia, to nam się mówi, że program zostanie zlikwidowany i zastąpiony innym zobowiązaniem offsetowym - powiedział prof. Katner. Władze Uniwersytetu wystąpiły do premiera Marka Belki o podjęcie działań w celu wyegzekwowania zapisów umowy offsetowej. Rząd wydłużył o pół roku czas na realizację obowiązków offsetowych Amerykanów oraz doprowadził do zmian zasad rozliczeń finansowych na korzystniejsze dla łódzkiej uczelni.

Prof. Katner wątpi jednak w skuteczność działań rządu. Mam wrażenie, że Amerykanie chcą umowę offsetową zrealizować jak najtaniej, skąpiąc rzeczywistych dolarów - twierdzi profesor.

Przypomnijmy, że Polska wybrała zakup samolotów wielozadaniowych od oferenta amerykańskiego, odrzucając ofertę francuską i szwedzką. Władze polskie podkreślały, że o wyborze oferty decydowały między innymi korzystne zapisy umowy offsetowej zaproponowane przez Amerykanów.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

26 stycznia:

1919 - Wybory do Sejmu Ustawodawczego; PPS i PPSD otrzymują łącznie 12,5 proc. głosów; PSL "Wyzwolenie" - 17 proc.

1944 - Urodziła się Angela Davis, działaczka na rzecz emancypacji Afroamerykanów w USA, socjalistka, feministka.

2004 - Zmarł Aleksander Małachowski, polityk, publicysta, honorowy przewodniczący Unii Pracy.

2009 - Po fali protestów w Reykjavíku prawicowy premier Islandii G. Haarde podał swój rząd do dymisji.

2012 - Polski rząd mimo sprzeciwu tysięcy internautów i ponad 2 tys. serwisów internetowych, zdecydował się podpisać porozumienie ACTA.

2015 - Aleksis Tsipras (SYRIZA) został zaprzysiężony na stanowisko premiera.

2017 - Alexander Van der Bellen został prezydentem Austrii.