Rosja: Polska wśród krajów uważanych za najbardziej nieprzyjazne

[2015-06-08 16:49:06]

Z przeprowadzonego w dniach 22-25 maja sondażu Centrum Jurija Lewady, rosyjskiej niezależnej pracowni badania opinii publicznej, wynika, że Polska jest wśród pięciu państw, które – według Rosjanek i Rosjan - są "najbardziej nieprzyjaźnie, wrogo" nastawione do Rosji. Uważa taj 22 proc. obywateli Federacji Rosyjskiej. Polska znalazła się w pierwszej piątce tej listy po raz pierwszy.

W 2014 roku Polskę wśród krajów "najbardziej nieprzyjaźnie, wrogo" nastawionych do Rosji wymieniło 12 proc. respondentów, co dało jej dziewiąte miejsce w tym rankingu. W 2005 roku za taki kraj Polskę uważało tylko 4 proc. Rosjan.

Nasz kraj wyprzedzają obecnie USA (73 proc.), Ukraina (37 proc.), Łotwa (25 proc.) i Litwa (25 proc.). Za Polską znalazły się Wielka Brytania (21 proc.), Estonia (19 proc.), Niemcy (19 proc.), Gruzja (11 proc.) i Kanada (8 proc.).

Za kraj będący "największym przyjacielem, sojusznikiem" Rosji 55 proc. jej obywateli uznało Białoruś. Na kolejnych miejscach uplasowały się Chiny (43 proc.), Kazachstan (41 proc.), Indie (18 proc.) i Armenia (18 proc.).

Relacjonując wyniki badania, Centrum Lewady zwróciło uwagę na zmianę stosunku Rosjan do Niemiec: o ile w maju 2008 roku połowa obywateli FR oceniała stosunki rosyjsko-niemieckie jako "normalne, spokojne", o tyle teraz 33 proc. ocenia je jako "chłodne", a 12 proc. jako "napięte".

jkl

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.