GUS: Mniej nowych mieszkań

[2015-06-11 13:00:07]

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w pierwszym kwartale 2015 roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 31715 mieszkań, czyli o 3847 mieszkań (o 10,8%) mniej niż w I kwartale 2014 roku.

Z danych GUS wynika, że w Polsce powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W okresie styczeń-marzec bieżącego roku wybudowano 19698 tych pierwszych (3,4% mniej niż przed rokiem) i 11186 drugich (15,3% mniej niż rok wcześniej). Zarazem oddano do użytkowania jedynie 244 mieszkań spółdzielczych (75,9% mniej niż przed rokiem), 48 mieszkań społecznych czynszowych (o 90% mniej), 370 mieszkań komunalnych (o 18,6% więcej) oraz 169 mieszkań zakładowych (7,6% więcej niż przed rokiem).

GUS poinformował też, że w okresie styczeń-marzec rozpoczęto budowę 31809 mieszkań, czyli o 1,3% mniej niż rok wcześniej.

Piotr Szumlewicz

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.