Izrael: Ponad 100 tysięcy uczestników Parady Równości w Tel Awiwie

[2015-06-13 10:15:41]

Ponad 100 000 osób według policji, a około 180 000 według organizatorów wzięło w piątek 12 czerwca udział w niezwykle barwnej dorocznej Paradzie Równości w Tel Awiwie, zorganizowanej w tym roku pod hasłem "Tel Awiw kocha wszystkie płci". Manifestacja, najliczniejsze w tym regionie świata, przyciągnęła tysiące zagranicznych turystów.

W związku z paradą policja zamknęła dla normalnego ruchu wiele ulic miasta, przystrojonych flagami w kolorze tęczy, na których tańczyły i bawiły się tłumy Izraelczyków i cudzoziemców.

Na całym pozostałym obszarze Bliskiego Wschodu stosunki seksualne między osobami tej samej płci są zakazane i w większości przypadków podlegają surowym sankcjom bądź nawet karane są śmiercią.

W Izraelu nie ma oficjalnej możliwości zawierania małżeństw homoseksualnych, przede wszystkim dlatego, że w państwie tym nie istnieje instytucja ślubu cywilnego. Państwo Izrael uznaje jednak śluby cywilne między osobami LGBT zawarte za granicą.

Wśród Palestyńczyków homoseksualiści starają się ukrywać swe skłonności, a niektórzy wolą ze względów bezpieczeństwa przenosić się do Izraela. Na Zachodnim Brzegu obowiązuje nadal jordańskie prawo z 1951 roku zakazujące stosunków między osobami tej samej płci. Homoseksualizm jest zakazany również w Strefie Gazy.

jkl

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.

1991 - Zakończyła się I wojna w Zatoce Perskiej

2011 - W Suhar w Omanie kontynuowano protesty, w których zginęła jedna osoba, a 20 odniosło obrażenia