RPO do rządu: Kiedy wykonanie wyroku TK odnośnie związków zawodowych?

[2016-01-24 13:32:49]

Nowy rząd nie spieszy się we wdrażaniu orzeczenia TK odnośnie związków zawodowych. Dla większości parlamentarnej znacznie ważniejsze było zawłaszczenie mediów publicznych i służby cywilnej czy marginalizacja samego Trybunału.

Piotr Szumlewicz

Rzecznik Praw Obywatelskich, Adam Bodnar zwrócił się do rządu z prośbą o informację w sprawie wykonania wyroku Trybunału Konstytucyjnego nadającego prawa do zrzeszenia się w związkach zawodowych osobom niezatrudnionym na etat. Bodnar napisał w tej sprawie list do minister rodziny, pracy i polityki społecznej, Elżbiety Rafalskiej.

„Zwracam się do Pani Minister z uprzejmą prośbą o przedstawienie informacji w sprawie przewidywanego terminu wniesienia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej wykonania wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie K 1/13, polegającej w szczególności na zagwarantowaniu osobom pozostającym w cywilnoprawnych formach zatrudnienia oraz samozatrudnionym (którzy mają cechy pracowników) możliwości zrzeszania się w związkach zawodowych” – napisał Bodnar w swoim piśmie.

Na wykonanie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego pracownicy w Polsce czekają od 2 czerwca ubiegłego roku. To wtedy na wniosek OPZZ Trybunał orzekł, że obowiązujące przepisy dotyczące zrzeszania się w związkach zawodowych są sprzeczne z Konstytucją.

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.