RPO do rządu: Kiedy wykonanie wyroku TK odnośnie związków zawodowych?

[2016-01-24 13:32:49]

Nowy rząd nie spieszy się we wdrażaniu orzeczenia TK odnośnie związków zawodowych. Dla większości parlamentarnej znacznie ważniejsze było zawłaszczenie mediów publicznych i służby cywilnej czy marginalizacja samego Trybunału.

Piotr Szumlewicz

Rzecznik Praw Obywatelskich, Adam Bodnar zwrócił się do rządu z prośbą o informację w sprawie wykonania wyroku Trybunału Konstytucyjnego nadającego prawa do zrzeszenia się w związkach zawodowych osobom niezatrudnionym na etat. Bodnar napisał w tej sprawie list do minister rodziny, pracy i polityki społecznej, Elżbiety Rafalskiej.

„Zwracam się do Pani Minister z uprzejmą prośbą o przedstawienie informacji w sprawie przewidywanego terminu wniesienia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej wykonania wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie K 1/13, polegającej w szczególności na zagwarantowaniu osobom pozostającym w cywilnoprawnych formach zatrudnienia oraz samozatrudnionym (którzy mają cechy pracowników) możliwości zrzeszania się w związkach zawodowych” – napisał Bodnar w swoim piśmie.

Na wykonanie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego pracownicy w Polsce czekają od 2 czerwca ubiegłego roku. To wtedy na wniosek OPZZ Trybunał orzekł, że obowiązujące przepisy dotyczące zrzeszania się w związkach zawodowych są sprzeczne z Konstytucją.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

25 lipca:

1826 - W Rosji powieszono pięciu przywódców powstania dekabrystów. Dekabryści domagali się m.in. likwidacji pańszczyzny i wprowadzenia republiki.

1913 - Zmarł Stanisław Mendelson, jeden z założycieli kółek socjalistycznych w Warszawie, współzałożyciel II Międzynarodówki.

1937 - Hiszpania: Kontrofensywa wojsk Republiki - początek bitwy nad Ebro.

1969 - Zmarł Witold Gombrowicz, powieściopisarz, nowelista i dramaturg,

1978 - Urodziła się Brytyjka Louise Brown, pierwsze dziecko z zapłodnienia in vitro.

1993 - Zakończenie obrad XXVI Kongresu PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz.