RPO do rządu: Kiedy wykonanie wyroku TK odnośnie związków zawodowych?

[2016-01-24 13:32:49]

Nowy rząd nie spieszy się we wdrażaniu orzeczenia TK odnośnie związków zawodowych. Dla większości parlamentarnej znacznie ważniejsze było zawłaszczenie mediów publicznych i służby cywilnej czy marginalizacja samego Trybunału.

Piotr Szumlewicz

Rzecznik Praw Obywatelskich, Adam Bodnar zwrócił się do rządu z prośbą o informację w sprawie wykonania wyroku Trybunału Konstytucyjnego nadającego prawa do zrzeszenia się w związkach zawodowych osobom niezatrudnionym na etat. Bodnar napisał w tej sprawie list do minister rodziny, pracy i polityki społecznej, Elżbiety Rafalskiej.

„Zwracam się do Pani Minister z uprzejmą prośbą o przedstawienie informacji w sprawie przewidywanego terminu wniesienia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej wykonania wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie K 1/13, polegającej w szczególności na zagwarantowaniu osobom pozostającym w cywilnoprawnych formach zatrudnienia oraz samozatrudnionym (którzy mają cechy pracowników) możliwości zrzeszania się w związkach zawodowych” – napisał Bodnar w swoim piśmie.

Na wykonanie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego pracownicy w Polsce czekają od 2 czerwca ubiegłego roku. To wtedy na wniosek OPZZ Trybunał orzekł, że obowiązujące przepisy dotyczące zrzeszania się w związkach zawodowych są sprzeczne z Konstytucją.

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"