RPO do rządu: Kiedy wykonanie wyroku TK odnośnie związków zawodowych?

[2016-01-24 13:32:49]

Nowy rząd nie spieszy się we wdrażaniu orzeczenia TK odnośnie związków zawodowych. Dla większości parlamentarnej znacznie ważniejsze było zawłaszczenie mediów publicznych i służby cywilnej czy marginalizacja samego Trybunału.

Piotr Szumlewicz

Rzecznik Praw Obywatelskich, Adam Bodnar zwrócił się do rządu z prośbą o informację w sprawie wykonania wyroku Trybunału Konstytucyjnego nadającego prawa do zrzeszenia się w związkach zawodowych osobom niezatrudnionym na etat. Bodnar napisał w tej sprawie list do minister rodziny, pracy i polityki społecznej, Elżbiety Rafalskiej.

„Zwracam się do Pani Minister z uprzejmą prośbą o przedstawienie informacji w sprawie przewidywanego terminu wniesienia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej wykonania wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie K 1/13, polegającej w szczególności na zagwarantowaniu osobom pozostającym w cywilnoprawnych formach zatrudnienia oraz samozatrudnionym (którzy mają cechy pracowników) możliwości zrzeszania się w związkach zawodowych” – napisał Bodnar w swoim piśmie.

Na wykonanie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego pracownicy w Polsce czekają od 2 czerwca ubiegłego roku. To wtedy na wniosek OPZZ Trybunał orzekł, że obowiązujące przepisy dotyczące zrzeszania się w związkach zawodowych są sprzeczne z Konstytucją.

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

27 kwietnia:

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1987 - W rocznicę katastrofy w Czernobylu w Szczecinie i Wrocławiu miały miejsce protesty ekologów przeciwko budowie w Polsce elektrowni atomowych.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów