RPO do rządu: Kiedy wykonanie wyroku TK odnośnie związków zawodowych?

[2016-01-24 13:32:49]

Nowy rząd nie spieszy się we wdrażaniu orzeczenia TK odnośnie związków zawodowych. Dla większości parlamentarnej znacznie ważniejsze było zawłaszczenie mediów publicznych i służby cywilnej czy marginalizacja samego Trybunału.

Piotr Szumlewicz

Rzecznik Praw Obywatelskich, Adam Bodnar zwrócił się do rządu z prośbą o informację w sprawie wykonania wyroku Trybunału Konstytucyjnego nadającego prawa do zrzeszenia się w związkach zawodowych osobom niezatrudnionym na etat. Bodnar napisał w tej sprawie list do minister rodziny, pracy i polityki społecznej, Elżbiety Rafalskiej.

„Zwracam się do Pani Minister z uprzejmą prośbą o przedstawienie informacji w sprawie przewidywanego terminu wniesienia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej wykonania wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie K 1/13, polegającej w szczególności na zagwarantowaniu osobom pozostającym w cywilnoprawnych formach zatrudnienia oraz samozatrudnionym (którzy mają cechy pracowników) możliwości zrzeszania się w związkach zawodowych” – napisał Bodnar w swoim piśmie.

Na wykonanie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego pracownicy w Polsce czekają od 2 czerwca ubiegłego roku. To wtedy na wniosek OPZZ Trybunał orzekł, że obowiązujące przepisy dotyczące zrzeszania się w związkach zawodowych są sprzeczne z Konstytucją.

CZARNY PROTEST TRWA
CAŁA POLSKA
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

1 października:

1794 - Insurekcja kościuszkowska: po odezwie Berka Joselewicza W Warszawie powstał żydowski pułk do obrony miasta.

1918 - Pogotowie Bojowe PPS dokonało w Warszawie skutecznego zamachu na szefa niemieckiej policji politycznej Ericha von Schultzego.

1931 - W Hiszpanii kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1936 - Hiszpańska wojna domowa: Rozpoczęła się bitwa o Madryt.

1938 - Wojska hitlerowskie wkroczyły do Czechosłowacji i zajęły tzw. Kraj Sudecki.

1949 - Proklamowanie Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL).

1978 - Na emigracji w Londynie zmarł Adam Ciołkosz, jeden z przywódców PPS.

1985 - Izraelskie lotnictwo zaatakowało siedzibę Organizacji Wyzwolenia Palestyny w Tunezji. Zbombardowana została osada Hammam asz-Szatt. Zginęło ok. 100 osób.

1989 - W Danii, jako pierwszym kraju na świecie, wprowadzono możliwość zawierania jednopłciowych związków partnerskich.

2006 - Wybory parlamentarne w Austrii wygrali socjaldemokraci z SPÖ, zdobywając 35,3%. Zieloni zajęli 3. miejsce z ponad 11% głosów.

2012 - Zmarł Eric Hobsbawm, wybitny brytyjski historyk marksistowski, członek Brytyjskiej Partii Komunistycznej.