Forbes: Majątek 100 najbogatszych Polaków większy niż 1/3 budżetu

[2016-03-01 11:31:19]

W Polsce prawie 3 miliony obywateli żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa, a wydatki publiczne na walkę z bezdomnością i wykluczeniem społecznym należą do najniższych w Unii Europejskiej. Mamy też jedne z najniższych w UE wydatków na opiekę medyczną i politykę rodzinną. Brakuje pieniędzy na tworzenie nowych miejsc pracy i na wsparcie dla niepełnosprawnych. Tymczasem majątek 100 najbogatszych Polaków to ponad 1/3 całego polskiego budżetu. Sam majątek Kulczyków jest bliski równowartości całego programu „Rodzina 500+” do końca bieżącego roku. Mimo to kolejne rządy nawet nie podejmują kwestii podniesienia podatków dla krezusów, choć to nie milionerzy, lecz miliony pracujących tworzą dobrobyt.

Piotr Szumlewicz

Magazyn „Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Sebastianowi i Dominice Kulczyk, których majątek wyceniono na 15,9 mld złotych (nowi na liście). Drugie miejsce zajął Zygmunt Solorz-Żak – 9,9 mld zł (spadek o 16,8%). Na trzecim miejscu znalazł się Michał Sołowow, którego majątek wart jest 9,2 mld zł (wzrost o 19,5%). Kolejne miejsca zajęli: Dariusz Miłek, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak, Leszek Czarnecki, Jacek, Wojciech i Tomasz Furmanowie, Jarosław Pawluk, Antoni Ptak, Solange i Krzysztof Olszewscy.

Majątek 100 najbogatszych Polaków zmniejszył się przez ostatni rok o 7% i obecnie wynosi 107,7 mld zł (rok temu 115,9 mld zł, a dwa lata temu 100,8 mld). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji. W skład majątku nie są wliczane prywatne środki.

Miliarderów w tegorocznym rankingu jest dwudziestu pięciu, czyli o pięciu więcej niż w ubiegłorocznym zestawieniu. W ubiegłym roku, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć minimum 340 mln, czyli o 100 mln więcej niż rok wcześniej.

"Bezpieczeństwo, głupcze?”
Warszawa, biuro Fundacji Friedricha Eberta, ul. Podwale 11
28 czerwca (wtorek), godz. 17.15
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada

1 lipca:

1876 - Zmarł Michał Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1879 - Urodził się Léon Jouhaux, francuski działacz związkowy. Założyciel CGT-Force Ouvrierè . Współzałożyciel MOP i Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych. 1951 Pokojowa Nagroda Nobla.

1921 - Chiny: Założono Komunistyczną Partię Chin (KPCh).

1956 - Prasa radziecka opublikowała utajniony do tej pory, choć od dawna znany na Zachodzie, fragment testamentu Lenina ostrzegający przed samowładztwem Stalina.

1994 - Jaser Arafat powrócił do Strefy Gazy po 27 latach spędzonych na wygnaniu.

2000 - Odbył się XXXVI Kongres PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz, a przewodniczącym CKW Cezary Miżejewski.