Forbes: Majątek 100 najbogatszych Polaków większy niż 1/3 budżetu

[2016-03-01 11:31:19]

W Polsce prawie 3 miliony obywateli żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa, a wydatki publiczne na walkę z bezdomnością i wykluczeniem społecznym należą do najniższych w Unii Europejskiej. Mamy też jedne z najniższych w UE wydatków na opiekę medyczną i politykę rodzinną. Brakuje pieniędzy na tworzenie nowych miejsc pracy i na wsparcie dla niepełnosprawnych. Tymczasem majątek 100 najbogatszych Polaków to ponad 1/3 całego polskiego budżetu. Sam majątek Kulczyków jest bliski równowartości całego programu „Rodzina 500+” do końca bieżącego roku. Mimo to kolejne rządy nawet nie podejmują kwestii podniesienia podatków dla krezusów, choć to nie milionerzy, lecz miliony pracujących tworzą dobrobyt.

Piotr Szumlewicz

Magazyn „Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Sebastianowi i Dominice Kulczyk, których majątek wyceniono na 15,9 mld złotych (nowi na liście). Drugie miejsce zajął Zygmunt Solorz-Żak – 9,9 mld zł (spadek o 16,8%). Na trzecim miejscu znalazł się Michał Sołowow, którego majątek wart jest 9,2 mld zł (wzrost o 19,5%). Kolejne miejsca zajęli: Dariusz Miłek, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak, Leszek Czarnecki, Jacek, Wojciech i Tomasz Furmanowie, Jarosław Pawluk, Antoni Ptak, Solange i Krzysztof Olszewscy.

Majątek 100 najbogatszych Polaków zmniejszył się przez ostatni rok o 7% i obecnie wynosi 107,7 mld zł (rok temu 115,9 mld zł, a dwa lata temu 100,8 mld). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji. W skład majątku nie są wliczane prywatne środki.

Miliarderów w tegorocznym rankingu jest dwudziestu pięciu, czyli o pięciu więcej niż w ubiegłorocznym zestawieniu. W ubiegłym roku, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć minimum 340 mln, czyli o 100 mln więcej niż rok wcześniej.

Spotkanie otwarte z Adrianem Zandbergiem
Płock, Spółdzielczy Dom Kultury PSM L-W ul. Krzywoustego 3
24 sierpnia (środa), godz. 18.00-21.00
Posiedzenie komisji nazewnictwa - staramy się o skwer im. Jolanty Brzeskiej
Warszawa, PKiN, s. 2023
24 sierpnia, godz. 14.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

26 sierpnia:

1789 - Francja: Ogłoszono Deklarację Praw Człowieka i Obywatela.

1883 - W Tarnopolu urodził się Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1913 - Początek wielkiego strajku dublińskich tramwajarzy pod przywództwem Jima Larkina.

1920 - USA: Kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1923 - Ukazał się 1. numer tygodnika "Życie Robotnicze", oficjalnego organu prasowego radomskiej PPS

1930 - Powstała Komunistyczna Partia Filipin.

1940 - Gestapo aresztowało Stanisława Dubois, który stał wówczas na czele socjalistycznej organizacji konspiracyjnej Barykada Wolności.

1941 - Urodziła się Barbara Ehrenreich, amerykańska dziennikarka, pisarka, aktywistka polityczna, feministka.

1944 - Bułgarska Partia Komunistyczna rozpoczęła zbrojne powstanie przeciwko proniemieckiemu rządowi.

2004 - Sąd Najwyższy Chile podtrzymał decyzję o odebraniu immunitetu senatorskiego gen. A. Pinochetowi.

2005 - W pożarze paryskiego wieżowca zamieszkanego przez afrykańskich emigrantów zginęło 17 osób, w tym 14 dzieci.