Forbes: Majątek 100 najbogatszych Polaków większy niż 1/3 budżetu

[2016-03-01 11:31:19]

W Polsce prawie 3 miliony obywateli żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa, a wydatki publiczne na walkę z bezdomnością i wykluczeniem społecznym należą do najniższych w Unii Europejskiej. Mamy też jedne z najniższych w UE wydatków na opiekę medyczną i politykę rodzinną. Brakuje pieniędzy na tworzenie nowych miejsc pracy i na wsparcie dla niepełnosprawnych. Tymczasem majątek 100 najbogatszych Polaków to ponad 1/3 całego polskiego budżetu. Sam majątek Kulczyków jest bliski równowartości całego programu „Rodzina 500+” do końca bieżącego roku. Mimo to kolejne rządy nawet nie podejmują kwestii podniesienia podatków dla krezusów, choć to nie milionerzy, lecz miliony pracujących tworzą dobrobyt.

Piotr Szumlewicz

Magazyn „Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Sebastianowi i Dominice Kulczyk, których majątek wyceniono na 15,9 mld złotych (nowi na liście). Drugie miejsce zajął Zygmunt Solorz-Żak – 9,9 mld zł (spadek o 16,8%). Na trzecim miejscu znalazł się Michał Sołowow, którego majątek wart jest 9,2 mld zł (wzrost o 19,5%). Kolejne miejsca zajęli: Dariusz Miłek, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak, Leszek Czarnecki, Jacek, Wojciech i Tomasz Furmanowie, Jarosław Pawluk, Antoni Ptak, Solange i Krzysztof Olszewscy.

Majątek 100 najbogatszych Polaków zmniejszył się przez ostatni rok o 7% i obecnie wynosi 107,7 mld zł (rok temu 115,9 mld zł, a dwa lata temu 100,8 mld). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji. W skład majątku nie są wliczane prywatne środki.

Miliarderów w tegorocznym rankingu jest dwudziestu pięciu, czyli o pięciu więcej niż w ubiegłorocznym zestawieniu. W ubiegłym roku, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć minimum 340 mln, czyli o 100 mln więcej niż rok wcześniej.

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1942 - Gwardia Ludowa dokonała pierwszego zamachu bombowego na Café Club.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.