Forbes: Majątek 100 najbogatszych Polaków większy niż 1/3 budżetu

[2016-03-01 11:31:19]

W Polsce prawie 3 miliony obywateli żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa, a wydatki publiczne na walkę z bezdomnością i wykluczeniem społecznym należą do najniższych w Unii Europejskiej. Mamy też jedne z najniższych w UE wydatków na opiekę medyczną i politykę rodzinną. Brakuje pieniędzy na tworzenie nowych miejsc pracy i na wsparcie dla niepełnosprawnych. Tymczasem majątek 100 najbogatszych Polaków to ponad 1/3 całego polskiego budżetu. Sam majątek Kulczyków jest bliski równowartości całego programu „Rodzina 500+” do końca bieżącego roku. Mimo to kolejne rządy nawet nie podejmują kwestii podniesienia podatków dla krezusów, choć to nie milionerzy, lecz miliony pracujących tworzą dobrobyt.

Piotr Szumlewicz

Magazyn „Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Sebastianowi i Dominice Kulczyk, których majątek wyceniono na 15,9 mld złotych (nowi na liście). Drugie miejsce zajął Zygmunt Solorz-Żak – 9,9 mld zł (spadek o 16,8%). Na trzecim miejscu znalazł się Michał Sołowow, którego majątek wart jest 9,2 mld zł (wzrost o 19,5%). Kolejne miejsca zajęli: Dariusz Miłek, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak, Leszek Czarnecki, Jacek, Wojciech i Tomasz Furmanowie, Jarosław Pawluk, Antoni Ptak, Solange i Krzysztof Olszewscy.

Majątek 100 najbogatszych Polaków zmniejszył się przez ostatni rok o 7% i obecnie wynosi 107,7 mld zł (rok temu 115,9 mld zł, a dwa lata temu 100,8 mld). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji. W skład majątku nie są wliczane prywatne środki.

Miliarderów w tegorocznym rankingu jest dwudziestu pięciu, czyli o pięciu więcej niż w ubiegłorocznym zestawieniu. W ubiegłym roku, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć minimum 340 mln, czyli o 100 mln więcej niż rok wcześniej.

Spontaniczny 1 Maja
Wrocław, ul. Zelwerowicza
1 Maja, godz. 12.00-12.20
1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.