Forbes: Majątek 100 najbogatszych Polaków większy niż 1/3 budżetu

[2016-03-01 11:31:19]

W Polsce prawie 3 miliony obywateli żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa, a wydatki publiczne na walkę z bezdomnością i wykluczeniem społecznym należą do najniższych w Unii Europejskiej. Mamy też jedne z najniższych w UE wydatków na opiekę medyczną i politykę rodzinną. Brakuje pieniędzy na tworzenie nowych miejsc pracy i na wsparcie dla niepełnosprawnych. Tymczasem majątek 100 najbogatszych Polaków to ponad 1/3 całego polskiego budżetu. Sam majątek Kulczyków jest bliski równowartości całego programu „Rodzina 500+” do końca bieżącego roku. Mimo to kolejne rządy nawet nie podejmują kwestii podniesienia podatków dla krezusów, choć to nie milionerzy, lecz miliony pracujących tworzą dobrobyt.

Piotr Szumlewicz

Magazyn „Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Sebastianowi i Dominice Kulczyk, których majątek wyceniono na 15,9 mld złotych (nowi na liście). Drugie miejsce zajął Zygmunt Solorz-Żak – 9,9 mld zł (spadek o 16,8%). Na trzecim miejscu znalazł się Michał Sołowow, którego majątek wart jest 9,2 mld zł (wzrost o 19,5%). Kolejne miejsca zajęli: Dariusz Miłek, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak, Leszek Czarnecki, Jacek, Wojciech i Tomasz Furmanowie, Jarosław Pawluk, Antoni Ptak, Solange i Krzysztof Olszewscy.

Majątek 100 najbogatszych Polaków zmniejszył się przez ostatni rok o 7% i obecnie wynosi 107,7 mld zł (rok temu 115,9 mld zł, a dwa lata temu 100,8 mld). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji. W skład majątku nie są wliczane prywatne środki.

Miliarderów w tegorocznym rankingu jest dwudziestu pięciu, czyli o pięciu więcej niż w ubiegłorocznym zestawieniu. W ubiegłym roku, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć minimum 340 mln, czyli o 100 mln więcej niż rok wcześniej.

To zmienia wszystko. Kapitalizm kontra klimat - debata
Kraków, Spółdzielnia "Ogniwo" Kraków, ul. Paulińska 28, I piętro, 31-065 Kraków
30 maja (pon.), godz.. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1966 - Gujana (brytyjska) uzyskała niepodległość.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.