GUS: Stopa bezrobocia spadła do 10%

[2016-04-26 22:54:15]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w marcu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec marca stopa bezrobocia wyniosła 10,0% i w porównaniu do marca 2015 r. spadła o 1,5 pkt. proc, a w porównaniu do lutego 2016 r. o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1600 tys. bezrobotnych, czyli o 260 tys. mniej niż rok wcześniej i o 52 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,1% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 16,5%, kujawsko-pomorskim – 13,6%, zachodniopomorskim oraz podkarpackim – po 13,3%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 6,3%, śląskie – 8,2%, mazowieckie i małopolskie – po 8,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 31,2%, kętrzyńskim – 27,3% (woj. warmińsko-mazurskie), braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 26,9% i piskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 26,6%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,5%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,8%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,9% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i w Sopocie (woj. pomorskie) – po 3,4%.

Piotr Szumlewicz

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.