Warszawa: Demonstracja pierwszomajowa lewicy

[2016-05-04 22:47:33]

Kilkaset osób wzięło udział w tegorocznej demonstracji pierwszomajowej ideowej lewicy zorganizowanej w Warszawie przez Ruch Sprawiedliwości Społecznej.

Demonstrację rozpoczęło wystąpienie Piotra Ikonowicza. Przedstawił on przykłady niesprawiedliwości społecznej oraz działań RSS polegających między innymi na obronie lokatorów, którzy mieli być licytowani wraz z mieszkaniami. Mówił również o władzy oligarchii oraz sztucznych podziałach na “obrońców demokracji” i “patriotów”, wykorzystywanych przez prawicę.

Piotr Ciszewski z Inicjatywy Pracowniczej oraz Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów przypomniał przypadki represji za działalność społeczną, związkową oraz polityczną. Przywołał przykłady zwolnień z pracy oraz zastraszania związkowców, a także wyroku skazującego członków redakcji pisma “Brzask”. Wezwał do wspólnej walki przeciwko represjom, a także przeciwstawienia się dekomunizacji ulic.

Antoni Wiesztort z Kolektywu Syrena przypomniał zabójstwo działaczki lokatorskiej Jolanty Brzeskiej. Wezwał do udziału w demonstracji w obronie poznańskiego anarchisty aresztowanego za udział w blokadzie nielegalnej eksmisji. Mówił również o kosztach społecznej odbudowy Warszawy i obecnej reprywatyzacji budynków.

W demonstracji brała udział grupa Kurdów i Kurdyjek z flagami Rożawy oraz HDP – działającej w Turcji lewicowej Ludowej Partii Demokratycznej.

Po wiecu demonstranci, niosąc transparenty „Czas na strajk generalny” oraz „Polska dla wszystkich, nie tylko dla bogatych” przeszli pod Kancelarię Prezesa Rady Ministrów. Skandowano „Naszym prawem prawo pracy!”. Odśpiewana została również „Warszawiankę 1905 roku”.

Pod KPRM przemawiała przedstawicielka Komunistycznej Partii Polski, która mówiła o konieczności przeciwstawienia się niszczeniu dorobku ruchu robotniczego i Polski Ludowej. Wezwała także do walki z narzucaną przez władze dekomunizacją oraz ograniczaniem wolności słowa i działalności politycznej.

Krystyna Narwicz z PPS przypomniała z kolei, że w obecnej polityce historycznej nie ma miejsca na ludzi odbudowujących Warszawę po II Wojnie Światowej, bo liczą się tylko ci, którzy strzelali. Jej zdaniem potrzebny jest “czerwony patriotyzm”.

Michał Warecki

fot. Alternatywa Socjalistyczna, B.P., B.K.

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

27 lipca:

1794 - Przewrót 9 thermidora we Francji i aresztowanie Maksymiliana Robespierre'a.

1830 - Francja: Rewolucja Lipcowa. W dzień po tym jak król Karol X podjął decyzję o rozwiazaniu parlamentu, znacznym ograniczeniu praw wyborczych i zaostrzeniu cenzury, paryscy robotnicy i studenci wznieśli na ulicach barykady.

1904 - W Tomaszowie Mazowiekim urodził się Oskar Lange, wybitny polski ekonomista i polityk. W latach 1927-48 w PPS, następnie w PZPR.

1941 - W zajętym przez Wehrmacht Lwowie ukraińscy szowiniści w trakcie 3-dniowego pogromu (tzw. Dni Petlury) zamordowali 1500–2000 Żydów.

1946 - W Paryżu zmarła Gertrude Stein, amerykańska pisarka, poetka i feministka.

1993 - Cła nałożone przez USA na polską stal uczyniły jej eksport do tego kraju nieopłacalnym.

1996 - 2 osoby zginęły, a ponad 100 zostało rannych w zamachu bombowym w trakcie koncertu zorganizowanego z okazji odbywających się w Atlancie igrzysk olimpijskich.

2006 - 4 górników zginęło w wyniku tąpnięcia w KWK "Pokój" w Rudzie Śląskiej.