Jeremy Corbyn pozostaje na stanowisku lidera Partii Pracy

[2016-09-24 19:20:50]

Podczas konferencji Partii Pracy w Liverpoolu ogłoszono wyniki wewnętrznych wyborów mających wyłonić nowego przewodniczącego partii. Zgodnie z oczekiwaniami zwyciężył dotychczasowy przewodniczący Jeremy Corbyn, uzyskując wynik 61,8%. W wyborach uczestniczyło ponad pół miliona członków partii oraz jej zarejestrowanych zwolenników w związkach zawodowych i afiliowanych stowarzyszeniach. Na Corbyna głosowało 313 209 osób. Wynik ten jest lepszy niż rok temu, gdy głosowało na niego 59.5% działaczy.

Fakt ogromnej popularności Corbyna jest odczytywany jako zwrot w lewo w partii i wśród jej zwolenników. Nastroje te odzwierciedlają z jednej strony masowy bunt przeciwko polityce oszczędności rządu Konserwatystów a z drugiej powszechny nastrój rozczarowania dotychczasową polityką Partii Pracy, która od czasów Tony Blaira porzuciła wartości lewicowe i coraz bardziej zaczęła przypominać Partię Konserwatywną, wbrew woli większości członków i wbrew woli tradycyjnego elektoratu.

Jeremy Corbyn jest wieloletnim przedstawicielem lewego skrzydła partii. Znany jest ze sprzeciwu wobec wojen prowadzonych przez NATO, jest przeciwnikiem udziału Wielkiej Brytanii w wojnach na Bliskim Wschodzie, jest zaangażowanym działaczem na rzecz rozbrojenia nuklearnego, sympatykiem sprawy wyzwolenia Palestyny, sprzeciwia się rasizmowi i aktywnie uczestniczy w kampaniach przeciw rasizmowi.

PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.