SdPl: Władze krajowe bez Nałęcza

[2005-07-22 17:48:34]

W Warszawie obradował Konwent Krajowy Socjaldemokracji Polskiej. Podczas spotkania wybrano ośmioro nowych członków Zarządu Krajowego partii oraz wiceprzewodniczących SdPl.

Nowymi członkami Zarządu Krajowego zostali wyłącznie dwudziesto- i trzydziestolatkowie. Miejsca w najwyższych władzach partii uzyskało dwoje posłów: Sylwia Pusz z Poznania oraz Arkadiusz Kasznia z Lubelszczyzny, a także: przewodniczący SdPl na Podkarpaciu Norbert Mastalerz, przewodniczący SdPl we Wrocławiu Michał Syska, przewodniczący SdPl na Mazowszu Bartosz Dominiak, dyrektorka Biura Zarządu Krajowego SdPl Agnieszka Zaręba, lektorka języka angielskiego z Leszna Agnieszka Ignyś i związany ze Stowarzyszeniem Młodej Socjaldemokracji Marcin Gołaszewski.

Wśród wiceprzewodniczących partii znalazło się aż troje z nowych członków Zarządu Krajowego. Zostali nimi: Sylwia Pusz, Bartosz Dominiak i Michał Syska. Czwartą wiceprzewodniczącą została szefowa Klubu Parlamentarnego SdPl - Jolanta Banach.

Podczas obrad zgłoszono także wniosek o wyrażenie wotum zaufania przewodniczącemu SdPl i kandydatowi partii w wyborach prezydenckich. Autorem wniosku był sam Marek Borowski. Jedynie dwoje członków Konwentu zagłosowało przeciwko Borowskiemu.

Po głosowaniu Tomasz Nałęcz zrzekł się miejsca we władzach Socjaldemokracji Polskiej oraz zadeklarował, że nie będzie kandydował w wyborach do Sejmu z list SdPl. Obecny wicemarszałek Sejmu miał otwierać listę SdPl, Zielonych 2004 i UP w Płocku.

Wcześniej Tomasz Nałęcz wyrażał publicznie przekonanie, że Borowski powinien wycofać się z wyścigu o prezydenturę i poprzeć Włodzimierza Cimoszewicza. Zrezygnował też z kierowania sztabem wyborczym Borowskiego.

Bartłomiej Kacper Przybylski

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.