Czternasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-10-06 20:27:48]

Czternasty numer „Tygodnika Faktycznie” między innymi o Czarnym Poniedziałku, który wywołał w PiS-ie panikę. Czy protesty kobiet obalą władzę PiS-u i czy Polska zmieni się już nieodwracalnie? „Żarty się skończyły” – tak brzmiało hasło wielu demonstracji, ale czy to także początek końca hegemonii klerykalnej prawicy?

W nowym numerze także o wykorzystywanych na polskim rynku pracy setkach tysięcy Ukraińców oraz o bankach, które nielegalnie zmuszają klientów do ubezpieczenia kredytu.

Ponadto w numerze rozmowy z Mateuszem Mirysem, który mówi o priorytetach partii Razem, oraz wywiad z przedstawicielami Inicjatywy Polskiej – Barbarą Nowacką i Dariuszem Jońskim.

Ponadto o planach zmuszenia wszystkich mieszkańców kraju do płacenia abonamentu na tzw. media narodowe, które już nic wspólnego nie mają z mediami publicznymi.

W dziale historycznym o przedmiotowym traktowaniu kobiet w III Rzeszy oraz o lewicowych obrońcach Warszawy z 1939 roku.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

21 stycznia:

1793 - Decyzją Konwentu zgilotywano obywatela Kapeta, czyli króla Ludwika XVI.

1923 - W Warszawie powstało Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego, organizacja kulturalno-oświatowa związana z PPS i utworzona z inicjatywy I. Daszyńskiego.

1924 - W Moskwie zmarł Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1950 - W Londynie zmarł George Orwell (właściwie Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

2006 - W Warszawie powstał Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników (KPiORP).