Osiemnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-04 01:20:42]

Osiemnasty numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi raport poświęcony działalności egzorcystów. Kościół katolicki nie przyjął nigdy do wiadomości, że tzw. opętanie jest po prostu jednostką chorobową w psychiatrii i dokonuje na chorych religijnych eksperymentów z opłakanymi niejednokrotnie skutkami. Niektórzy egzorcyści urośli do rangi showmanów i sprowadzili swoje „rzemiosło” do form groteskowych. Wszystko przy milczeniu państwa, które „szanuje uczucia religijne” i powstrzymuje się przed ratowaniem ludzi z rąk fanatyków.

Aktualne wydanie zawiera także wywiad z dr. Tomaszem Witkowskim na temat parapsychologii oraz manipulacji stosowanych przez wróżki i tzw. jasnowidzów. Witkowski opowiada m.in. o badaniach nad osobami, które twierdzą, że mają paranormalne umiejętności. Rzecz niezwykle aktualna w czasach, gdy kwitnie moda na cuda i niezwykłości. W kontekście rozważań nad irracjonalizmem także tekst o tym, że wielka Ameryka boi się w tym sezonie… klaunów! I nie chodzi bynajmniej o Donalda Trumpa i Hillary Clinton! W tym wydaniu znajdziemy także przezabawną satyrę Jana Hartmana na rozmaitych doradców psychologicznych i filozoficznych.

Wydanie zawiera także poradnik dla osób poszukujących bezpiecznego domu opieki dla osoby starszej. Tekst jest swoistym przewodnikiem po gąszczu pułapek i nadużyć, jakie stosuje wobec swoich podopiecznych część przedstawicieli dochodowej branży opiekuńczej. Jak ich uniknąć i jak sprawić, aby koniec życia był naprawdę spokojny i bezpieczny.

O tym ile naprawdę zarabiają Polacy mówi tekst pod wymownym tytułem „Iluzja przeciętnego wynagrodzenia”. Jak to się dzieje, że optymistyczna statystyka rozmija się z realnym życiem?

W bieżącym numerze także dwa wywiady: ze Sławomirem Broniarzem o PiSowskich pomysłach na reformę oświaty oraz z Krzysztofem Grządzielem. Ten ostatni jest jednym ze 100 najbogatszych Polaków i uważa, że… zamożni powinni płacić większe podatki. To głos absolutnie wyjątkowy w Polsce, w której wyścig szczurów przysłonił nie tylko przyzwoite, ale i racjonalne myślenie o gospodarce.

W tym numerze także o lewicowych piłkarzach z Południa oraz – w cyklu na temat lewicowych „bohaterów wyklętych” – o Ignacym Daszyńskim, pierwszym premierze odrodzonej Polski.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1942 - Gwardia Ludowa dokonała pierwszego zamachu bombowego na Café Club.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.