GUS: Powstają głównie mieszkania indywidualne i deweloperskie

[2017-01-27 13:36:10]

W Polsce wciąż powstają głównie mieszkania indywidualne i deweloperskie, na które nie stać dużej części społeczeństwa. Budownictwo spółdzielcze, socjalne i komunalne praktycznie nie istnieje. W konsekwencji Polska należy do krajów w Unii Europejskiej o najwyższym odsetku mieszkań własnościowych, a zarazem największych niedoborach mieszkaniowych. Dominacja sektora prywatnego w budownictwie najwyraźniej nie sprzyja zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w 2016 roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 162727 mieszkań, czyli o 10,2% (15017 mieszkań) więcej niż w 2015 r. Z danych GUS wynika, że w Polsce powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W ubiegłym roku wybudowano 78093 tych pierwszych (4,1% mniej niż przed rokiem) i 78462 drugich (25,7% więcej). Zarazem oddano do użytkowania 2790 mieszkań spółdzielczych (31,9% więcej) oraz 3382 mieszkań zakładowych, komunalnych i społecznych czynszowych (o 1,1% mniej).

GUS poinformował też, że w 2016 roku rozpoczęto budowę 173932 mieszkań, czyli o 3,3% więcej niż rok wcześniej oraz wydano pozwolenia lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na budowę 211565 mieszkań, czyli o 11,2% więcej niż w 2015 roku.

Wciąż w Polsce powstaje o wiele mniej mieszkań niż w okresie rządów Edwarda Gierka, gdy budowano średnio około 240 tys. mieszkań rocznie.

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.