GUS: Powstają głównie mieszkania indywidualne i deweloperskie

[2017-01-27 13:36:10]

W Polsce wciąż powstają głównie mieszkania indywidualne i deweloperskie, na które nie stać dużej części społeczeństwa. Budownictwo spółdzielcze, socjalne i komunalne praktycznie nie istnieje. W konsekwencji Polska należy do krajów w Unii Europejskiej o najwyższym odsetku mieszkań własnościowych, a zarazem największych niedoborach mieszkaniowych. Dominacja sektora prywatnego w budownictwie najwyraźniej nie sprzyja zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w 2016 roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 162727 mieszkań, czyli o 10,2% (15017 mieszkań) więcej niż w 2015 r. Z danych GUS wynika, że w Polsce powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W ubiegłym roku wybudowano 78093 tych pierwszych (4,1% mniej niż przed rokiem) i 78462 drugich (25,7% więcej). Zarazem oddano do użytkowania 2790 mieszkań spółdzielczych (31,9% więcej) oraz 3382 mieszkań zakładowych, komunalnych i społecznych czynszowych (o 1,1% mniej).

GUS poinformował też, że w 2016 roku rozpoczęto budowę 173932 mieszkań, czyli o 3,3% więcej niż rok wcześniej oraz wydano pozwolenia lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na budowę 211565 mieszkań, czyli o 11,2% więcej niż w 2015 roku.

Wciąż w Polsce powstaje o wiele mniej mieszkań niż w okresie rządów Edwarda Gierka, gdy budowano średnio około 240 tys. mieszkań rocznie.

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.