Warszawa: Pamięci Proletariatczyków

[2017-01-30 21:21:41]

28 stycznia na stokach Cytadeli Warszawskiej odbyły się obchody 131 rocznicy stracenia czterech członków Międzynarodowej Socjalno-Rewolucyjnej Partii Proletariat - Piotra Bardowskiego, Stanisława Kunickiego, Jana Pietrusińskiego i Michała Ossowskiego.
Uczestnicy przeszli pod tablicę upamiętniającą Proletariatczyków, gdzie odśpiewali „Międzynarodówkę”.

Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona i Czarno-Czerwona przedstawił sylwetki powieszonych w roku 1886 rewolucjonistów oraz działalność I Proletariatu, pierwszej partii socjalistycznej na ziemiach polskich. Lidia Domańska z partii Razem powiedziała, że obecnie ważne jest sprzeciwienie się niszczeniu pamięci o rewolucjonistach. Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznej przypomniał, że ideały, o które walczyli Proletariatczycy takie jak obrona ludzi pracy, są wciąż żywe.

Zebrani uroczystości wraz z Warszawskim Chórem Rewolucyjnym Warszawianka, odśpiewali „Warszawiankę 1905 roku”. Odpalone zostały race. Chór wykonał również „Rezolucję Komunardów” B. Brechta.

W uroczystości uczestniczyli członkowie RSS, Komunistycznej Partii Polski, Razem, Inicjatywy Pracowniczej oraz Polskiej Partii Socjalistycznej.

Obchody rocznicowe organizowane przez kampanię Historia Czerwona i Czarno-Czerwona, odbywają się od roku 2013.

Michał Warecki

NIE dla reformy edukacji!
Częstochowa, plac Biegańskiego
31 marca (piątek), godz. 17.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

1952 - W Grecji stracono komunistę Nikosa Belojanisa, czołowego działacza zdelegalizowanej KKE.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.