Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-11 19:35:55]

Szósty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” ma prowokacyjną okładkę, odnoszącą się do zaskakujących relacji liderów prawicy, które wstrząsają lub wstrząsały Polską. Obok analizy wydarzeń z ostatnich dni tygodnik publikuje także sensacyjny materiał o mało znanej przyjaźni Jarosława Kaczyńskiego z czasów jego pierwszej wojny z Lechem Wałęsą.

Piotr Szumlewicz analizuje dane wskazujące na spowolnienie wzrostu gospodarczego pod rządami PiS i bada przyczyny takiego stanu rzeczy. Tygodnik nadal śledzi walkę pracowników Poczty Polskiej (tym razem przede wszystkim listonoszy) z wyzyskiem i kuriozalnym zarządzaniem.

W dziale tropiącym nadużycia polskiego klerykalizmu pismo ujawnia bezkarność ewidentnego przestępcy seksualnego z okolic Wołomina. Mężczyzna w sile wieku pozostaje bezkarny, gdyż… jest wpływowym duchownym archidiecezji warszawsko-praskiej. Rządzi tam arcybiskup Henryk Hoser znany z nawyku „zapominania” o tego rodzaju nadużyciach swoich podwładnych. Z Mielca napływają do tygodnika doniesienia o ekstrawaganckiej inicjatywie PiS, które chce połączyć gigantyczny maryjny pomnik z wieżą widokową kosztem terenów rekreacyjnych mieszkańców.

Sporą część tygodnika w tym wydaniu obejmują tematy zdrowotne – od zagrożeń smogowych oraz kuriozalnie zanieczyszczonych „uzdrowisk” przez PiS-owską reformę opieki zdrowotnej po cotygodniowe porady zdrowotne.

Obecne wydanie pisma to także reportaż o zwycięskiej walce sądowej niewierzącej nauczycielki, Grażyny Juszczyk o jej konstytucyjne prawa.

Bardzo interesująco prezentuje się dział światopoglądowy tygodnika. Opowiadania dla dzieci przybliżające temat aborcji, felieton o filozoficznym przesłaniu markiza de Sade’a oraz tekst Marka Kraka o retenebracji – cyklicznym w świecie powrocie umysłowych ciemności. Przeczytamy także o znaczeniu reformacji i Denisie Diderot, jako naukowcu i filozofie. Tekst religioznawczy jest poświęcony tym razem religiom politeistycznym.

Piotr Szumlewicz

Chwała Supermanom - ideologia a popkultura
Częstochowa, pin Ukryj mapę Latające Centrum Promocji Młodych ul. Dąbrowskiego 1
21 listopada (wtorek), godz. 19.00 - 21.00
DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 listopada:

1901 - Urodził się Nazım Hikmet, turecki poeta o polskich korzeniach, dramaturg i komunista, członek Komunistycznej Partii Turcji. Jeden z najlepiej znanych poza granicami swojego kraju tureckich pisarzy.

1923 - Urodziła się Nadine Gordimer, pisarka południowoafrykańska, laureatka literackiej Nagrody Nobla. Zaangażowana w zwalczanie apartheidu, członkini Afrykańskiego Kongresu Narodowego.

1925 - W Warszawie zmarł Stefan Żeromski, wybitny polski pisarz.

1936 - Podczas hiszpańskiej wojny domowej zginął w niejasnych okolicznosciach Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, lider CNT-FAI (Krajowej Konfederacji Pracy - Iberyjskiej Federacji Anarchistycznej).

1955 - Na emigracji w Londynie zmarł Tomasz Arciszewski, czołowy działacz PPS, założyciel Robotniczego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci; premier rządu RP na uchodźstwie.

1959 - Zgromadzenie Ogólne ONZ uchwaliło Deklarację Praw Dziecka.

1969 - Dziennikarz Seymour Hersh ujawnił w amerykańskiej prasie prawdę o masakrze dokanej przez US Army w wietnamskiej wiosce My Lai.

1985 - Zmarł Jerzy Ziętek, działacz państwowy, uczestnik powstań śląskich, członek PPR, potem PZPR, od 1945 wojewoda śląski, poseł na Sejm.

1992 - W Warszawie odbyły się obchody 100-lecia PPS.