GUS: Nieznaczny wzrost bezrobocia

[2017-02-16 00:36:49]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w grudniu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec grudnia stopa bezrobocia wyniosła 8,3% i w porównaniu do grudnia 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do listopada 2016 r. wzrosła o 0,1 pkt proc..

W urzędach pracy na koniec roku zarejestrowanych było 1335,2 tys. bezrobotnych, czyli o 228,1 tys. mniej niż rok wcześniej i o 21,6 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 14,2%, kujawsko-pomorskim – 12,1%, podkarpackim – 11,6% oraz zachodniopomorskim – 11,0%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,0%, śląskie – 6,6%, małopolskie – 6,7% i mazowieckie – 7,2%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,8%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 25,2%, kętrzyńskim i bartoszyckim – po 23,7% (obydwa woj. warmińsko-mazurskie), a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,9%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,2%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,3% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i Wrocławiu (woj. Dolnośląskie) – 2,8%.

Piotr Szumlewicz

Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, od 2007 r. Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.