Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-24 00:23:40]

W ósmym tegorocznym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy rozmowę z byłą żoną premiera Kazimierza Marcinkiewicza, która wyznaje, że „prawicowiec zawsze ma kobietę na boku”. Wysyp rozwodów wśród głosicieli nierozerwalnej rodziny katolickiej jest rzeczywiście zastanawiający. Ze spraw obyczajowych naszej prawicy znajdziemy także trzecią i ostatnią część „Pięknych chłopców prawicy” – o tajemniczym życiu Aleksandra Szczygły i nie mniej zastanawiającym zniknięciu jego komputera po katastrofie smoleńskiej.

W tym numerze także o budzących się młodych pracownikach gastronomii, czyli o tym, jak pokolenie wychowane na niewolników „przedsiębiorczości” podnosi głowy.

Bieżące wydanie „Tygodnika Faktycznie” to także raport o tym, że Kościół jest czymś w rodzaju raju podatkowego wewnątrz Polski oraz o nowych darowiznach publicznego mienia na jego rzecz. W numerze znajdziemy także reportaż o aferze wokół Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych, zasłużonej placówce, która niestety przeżywa kryzys z powodu budzącego wątpliwości stylu życia swojego twórcy oraz niemniej kontrowersyjnych działań prokuratury.

W tym numerze także o zbrodniach tak zwanych żołnierzy wyklętych na Podlasiu oraz nieszczęściu, jakim była katolicyzacja Ameryki. W bieżącym wydaniu przeczytamy także aż dwa teksty o przyjaźni. Sprawie ważnej i pomijanej we współczesnych mediach.

Piotr Szumlewicz

6 sierpnia:

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,