Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-02 23:34:04]

W dziewiątym tegorocznym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” dominują dwa tematy: chronienie księży pedofilów przez polskich biskupów i prawda o tzw. żołnierzach wyklętych. Episkopat organizuje publiczne modły za ofiary pedofilii, a jednocześnie wysokiej rangi hierarchowie lekceważą te ofiary i chronią sprawców. W sprawie żołnierzy wyklętych tygodnik publikuje m.in. ustalenia CIA z okresu powojennego na temat roli i społecznego odbioru działalności zbrojnego podziemia oraz wywiad z przedstawicielem społeczności słowackiej w Polsce na temat działalności „Ognia” na Podhalu.

Ponadto w tygodniku znajdziemy podsumowanie dotychczasowej działalności międzynarodowej rządu PiS oraz nigdzie niepublikowaną historię o osobistym wpływie, jaki wywiera „zwykły poseł” Jarosław Kaczyński na działalność prokuratury.

Z okazji nadchodzącego Dnia Kobiet znajdziemy także tekst o tym, że we współczesnej Polsce „świeckość jest kobietą”.

Ponadto znajdziemy w tym numerze raport o ekspansji Kościoła w miejscach historycznego kultu pogańskiego w Polsce. Rzecz o tyle zdumiewająca, że świadczy o tym, iż „krucjata przeciw poganom” trwa już w Polsce 1051 lat.

W dziale historycznym znajdziemy opowieść o rewolucji obyczajowej w czasach II RP. W dziale światopoglądowym tekst o poście w jego chrześcijańskim rozumieniu oraz o tym, czy papież Franciszek naprawdę pochwalił ostatnio ateistów, czy może raczej ich obraził.

Ponadto jak zawsze w „Tygodniku? duży dział informacyjny z kraju i ze świata, dział zdrowotny i dużo humoru, a także felietony: Anny Grodzkiej, Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego i Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 lipca:

1919 - Policja aresztowała członków ostatniej Rady Delegatów Robotniczych w Zagłębiu Dąbrowskim.

1919 - W Polsce odbyła się masowa akcja protestacyjna przeciwko zbrojnej interwencji Ententy w wewnętrzne sprawy Rosji i Węgier - państw ogarniętych rewolucją społeczną. Akcję organizowały KPRP, PPS i KC KZZ.

1923 - Urodził się Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

1960 - Sri Lanka: Sirimavo Bandaranaike (z lewicowej Partii Wolności) została premierem jako pierwsza na świecie kobieta-szef rządu.

1968 - Uruchomiono największy polski sztuczny zbiornik wody na Sanie w Solinie o powierzchni 21,1 km2.

1982 - 11 żołnierzy zginęło, a 50 osób zostało rannych w dwóch eksplozjach bomb podłożonych przez IRA w Hyde Parku i Regent’s Park w Londynie.

2005 - W Kanadzie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2007 - Izrael z uwolnił 255 więźniów palestyńskich, w większości z ugrupowania Al-Fatah.

2012 - USA: w kinie w mieście Aurora w stanie Kolorado 25-letni James Holmes otworzył ogień do widzów, zabijając 12 i raniąc 58 z nich.