Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-02 23:34:04]

W dziewiątym tegorocznym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” dominują dwa tematy: chronienie księży pedofilów przez polskich biskupów i prawda o tzw. żołnierzach wyklętych. Episkopat organizuje publiczne modły za ofiary pedofilii, a jednocześnie wysokiej rangi hierarchowie lekceważą te ofiary i chronią sprawców. W sprawie żołnierzy wyklętych tygodnik publikuje m.in. ustalenia CIA z okresu powojennego na temat roli i społecznego odbioru działalności zbrojnego podziemia oraz wywiad z przedstawicielem społeczności słowackiej w Polsce na temat działalności „Ognia” na Podhalu.

Ponadto w tygodniku znajdziemy podsumowanie dotychczasowej działalności międzynarodowej rządu PiS oraz nigdzie niepublikowaną historię o osobistym wpływie, jaki wywiera „zwykły poseł” Jarosław Kaczyński na działalność prokuratury.

Z okazji nadchodzącego Dnia Kobiet znajdziemy także tekst o tym, że we współczesnej Polsce „świeckość jest kobietą”.

Ponadto znajdziemy w tym numerze raport o ekspansji Kościoła w miejscach historycznego kultu pogańskiego w Polsce. Rzecz o tyle zdumiewająca, że świadczy o tym, iż „krucjata przeciw poganom” trwa już w Polsce 1051 lat.

W dziale historycznym znajdziemy opowieść o rewolucji obyczajowej w czasach II RP. W dziale światopoglądowym tekst o poście w jego chrześcijańskim rozumieniu oraz o tym, czy papież Franciszek naprawdę pochwalił ostatnio ateistów, czy może raczej ich obraził.

Ponadto jak zawsze w „Tygodniku? duży dział informacyjny z kraju i ze świata, dział zdrowotny i dużo humoru, a także felietony: Anny Grodzkiej, Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego i Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, od 2007 r. Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.