Duże różnice między dochodami kobiet i mężczyzn na stanowiskach kierowniczych

[2017-03-07 11:18:05]

Dane Eurostatu pokazują, że w Polsce kobiety coraz częściej zajmują stanowiska kierownicze, ale niestety nie otrzymują za nie tej samej gratyfikacji finansowej, co mężczyźni. Potrzeba radykalnego zwrotu feministycznego i całościowej polityki równości płci, ale niestety obecny rząd robi wszystko, aby zablokować aspiracje zawodowe kobiet i umocnić patriarchalny podział ról płciowych.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące kobiet i mężczyzn pełniących funkcje kierownicze w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 10 pracowników.

Zgodnie z danymi z 2014 roku w Unii Europejskiej funkcje kierownicze w firmach zajmuje blisko 7,3 mln osób, z czego 4,7 mln, czyli 65%, stanowią mężczyźni. Kobiet jest 2,6 mln, czyli 35%.

Najwięcej kobiet na stanowiskach kierowniczych w 2014 roku było w Łotwie – 53%, w Bułgarii i Polsce – po 44% oraz w Irlandii – 43%. Najmniej kobiet pełniących w przedsiębiorstwach funkcje kierownicze było w Niemczech, we Włoszech i na Cyprze – po 22%.

Zupełnie inaczej wygląda ranking krajów, gdy porównamy średnie wynagrodzenie godzinowe kobiet i mężczyzn wśród osób zajmujących kierownicze stanowiska w firmach. W 2014 roku w UE kobiety średnio zarabiały o 23,4% mniej niż mężczyźni. Najmniejsza różnica między płciami była w Rumunii – 5,0%, Słowenii – 12,4%, Belgii – 13,6% oraz Bułgarii – 15,0%. Największa luka płacowa była na Węgrzech – 33,7%, we Włoszech – 33,5%, w Czechach – 29,7%, na Słowacji – 28,3% i w Polsce – 27,7%.

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1914 - Austro-Węgry wypowiedziały wojnę Serbii; początek I wojny światowej.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.