Eurostat: Wzrost udziału energii ze źródeł odnawialnych

[2017-03-14 22:34:41]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej. Z raportu wynika, że od 2004 r. do 2015 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrosła we wszystkich państwach członkowskich.

W całej UE energia odnawialna w 2015 r. stanowiła 16,7% całej zużywanej energii, czyli o 8,2 pkt proc. więcej niż w 2004 r. i o 0,7% więcej niż w 2014 r.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2015 roku był w Szwecji – 53,9%, w Finlandii – 39,3%, na Łotwie – 37,6%, w Austrii – 33,0% i w Danii – 30,8%, a najniższy w Luksemburgu i na Malcie – po 5,0%, w Holandii – 5,8%, w Belgii – 7,9% i w Wielkiej Brytanii – 8,2%.

Stosunkowo nisko w rankingu znajduje się Polska. W 2015 roku zużycie energii odnawialnej w Polsce stanowiło 11,8% całej eksploatowanej energii. W 2004 roku wynosiło ono 6,9%.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Norwegia – 69,4% i Islandia – 70,2%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 roku dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 11 krajów: Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Litwa, Rumunia, Szwecja, Węgry i Włochy. Najdalej do realizacji założonych celów są Holandia, Francja, Irlandia i Wielka Brytania. Cel dla Polski wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.