Jedenasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-16 23:13:39]

Jedenasty numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi poradnik emerytalny dla wszystkich, którzy zbliżają się do zakończenia pracy zawodowej oraz raport o stanie śledztwa w sprawie śmierci Andrzeja Leppera i jej zagadkowych okolicznościach.

Ponadto bieżące wydanie zawiera więcej niż zwykle tekstów reportażowych, w tym m.in. o konflikcie w ciechanowskim szpitalu, o szerzej nieznanych aspektach afery reprywatyzacyjnej w Warszawie (afera z kamienicą przy Krakowskim Przedmieściu 55), o czyścicielach kamienic w Łodzi, pułapkach, jakie niesie ze sobą system franczyzowy, oraz o tych zastawianych na pracowników przez agencje pracy tymczasowej w Holandii.

Ponadto znajdziemy interesujący wywiad z Dorotą Gardias o PiS-owskiej reformie służby zdrowia oraz felieton o tym, że PiS uczynił z Polaków zakładników swoich szaleństw w polityce międzynarodowej.

Ten numer TF zawiera także materiał o kompromitacji katolickiego ośrodka „cudów i nawróceń” w Medjugorie. A w dziale historyczno-światopoglądowym przeczytamy o nawracaniu słowiańskiej Marzanny, krytyce Kościoła katolickiego według Aleksandra Świętochowskiego oraz o prześladowaniach wolnomyślicieli.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.