Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-24 23:30:39]

Dwunasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi szereg tekstów poruszających tematykę społeczną i polityczną. Obszerny materiał dotyczy przygotowywanych przez PiS zmian w prawie, które mogą prowadzić do degradowania żołnierzy Ludowego Wojska Polskiego. Może to nawet prowadzić do wymuszania na rodzinach zmiany treści tablic nagrobnych. Inny tekst omawia dyskryminowanie przez ZUS osób samozatrudnionych w prawie do zasiłków chorobowych.

Piotr Szumlewicz w swoim felietonie pisze o przyzwoleniu polskich mediów na jawne głoszenie nienawiści, a nawet o nagradzaniu hejterów przez przyznawanie im programów w ważnych stacjach telewizyjnych. O brutalności i chamskich zachowaniach polityków mówią także dwa inne teksty tego numeru.

Nowy numer pisma zawiera także reportaż na temat kłopotów rodzin zastępczych w kontaktach z urzędnikami oraz spory materiał o unieważnieniach małżeństw kościelnych, czyli tzw. rozwodach katolickich – ich cenach oraz zaskakujących zmianach wprowadzonych przez papieża Franciszka.

W dziale światopoglądowym i historycznym m.in. kontynuacja cyklu o niszczeniu niezależnej myśli naukowej przez Kościół, a także teksty o retuszowaniu życiorysów kościelnych świętych oraz o tym jak polską megalomanię i bigoterię postrzegał czeski pisarz Jaroslav Hašek. W dziale religioznawczym przeczytamy o wyznaniach religijnych czczących UFO.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.