Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-24 23:30:39]

Dwunasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi szereg tekstów poruszających tematykę społeczną i polityczną. Obszerny materiał dotyczy przygotowywanych przez PiS zmian w prawie, które mogą prowadzić do degradowania żołnierzy Ludowego Wojska Polskiego. Może to nawet prowadzić do wymuszania na rodzinach zmiany treści tablic nagrobnych. Inny tekst omawia dyskryminowanie przez ZUS osób samozatrudnionych w prawie do zasiłków chorobowych.

Piotr Szumlewicz w swoim felietonie pisze o przyzwoleniu polskich mediów na jawne głoszenie nienawiści, a nawet o nagradzaniu hejterów przez przyznawanie im programów w ważnych stacjach telewizyjnych. O brutalności i chamskich zachowaniach polityków mówią także dwa inne teksty tego numeru.

Nowy numer pisma zawiera także reportaż na temat kłopotów rodzin zastępczych w kontaktach z urzędnikami oraz spory materiał o unieważnieniach małżeństw kościelnych, czyli tzw. rozwodach katolickich – ich cenach oraz zaskakujących zmianach wprowadzonych przez papieża Franciszka.

W dziale światopoglądowym i historycznym m.in. kontynuacja cyklu o niszczeniu niezależnej myśli naukowej przez Kościół, a także teksty o retuszowaniu życiorysów kościelnych świętych oraz o tym jak polską megalomanię i bigoterię postrzegał czeski pisarz Jaroslav Hašek. W dziale religioznawczym przeczytamy o wyznaniach religijnych czczących UFO.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 sierpnia:

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1992 - Boliwia: Uwięzienie Felipe Quispe "El Mallku", radykalnego przywódcy ludności indiańskiej.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.