Staszów: Protest pielęgniarek może się zaostrzyć

[2017-03-29 13:30:33]

Wtorkowe spotkanie pielęgniarek protestujących w szpitalu powiatowym w Staszowie w Świętokrzyskiem z dyrekcją nie przyniosło rozwiązania sporu. Pielęgniarki nie wykluczają zaostrzenia strajku i odejścia od łóżek pacjentów.

Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych jest w sporze z władzami Samodzielnego Publicznego Zespołu Zakładów Opieki Zdrowotnej w Staszowie już od dwóch lat, domagając się podwyżek pensji. W poniedziałek rano przedstawicielki związku rozpoczęły okupację gabinetu dyrektora. Następnie wyproszono je z pomieszczenia i od tamtej pory przebywają pod drzwiami gabinetu. Decyzja o takiej formie protestu była konsekwencją braku rozmów z dyrekcją na temat podwyżek pensji.

We wtorek po południu władze szpitala zaprosiły protestujące pielęgniarki na rozmowy. W spotkaniu uczestniczył także starosta staszowski Michał Skotnicki.

Według Beaty Uby, przewodniczącej Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych w staszowskim szpitalu, podczas spotkania p.o. dyrektora Józef Żółciak poprosił przedstawicielki związku zawodowego o zawieszenie protestu do lipca, kiedy prawdopodobnie zacznie obowiązywać ustawa o minimalnym wynagrodzeniu pracowników medycznych. W jej ocenie rozmowy nie były konstruktywne i pielęgniarki nie otrzymały jakiejkolwiek gwarancji podwyższenia wynagrodzenia.

Protestujące kobiety zapowiedziały kontynuację protestu w obecnej formie. Strajk ma charakter rotacyjny, a uczestniczy w nim zarząd związku zawodowego oraz pielęgniarki, które mają dzień wolny od pracy. Uba nie wykluczyła jednak zaostrzenia formy protestu z odejściem od łóżek pacjentów włącznie.

Szpital w Staszowie zatrudnia około 200 pielęgniarek, z których ponad 150 jest zrzeszonych w związku zawodowym. Według Uby początkująca pielęgniarka zarabia ok. 1,5 tys. zł netto (z nocnymi i świątecznymi dyżurami), a pielęgniarka z 25-letnim stażem - 2,1-2,2 tys. zł netto.

Waldemar Chamala

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.