Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-13 23:08:48]

Piętnasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” ma na okładce alegoryczny rysunek przedstawiający przepaść między poglądami ewangelicznego Jezusa z Nazaretu, a tym, co jest codziennością propagandy PiS i chlebem powszednim działań polityków tej partii. W tym zestawieniu środowisko Jarosława Kaczyńskiego jawi się jako organizacja antychrześcijańska.

Bieżący numer zawiera także wywiad z profesor Marią Szyszkowską, w którym słynna przed laty senator SLD i lewicowa intelektualistka mówi – ku zaskoczeniu zapewne wielu jej dawnych czytelników – o swoich sympatiach w stosunku do niektórych aspektów polityki PiS oraz niechęci wobec Unii Europejskiej. Redakcja zwraca uwagę na fakt, że propisowskie sympatie są w środowiskach lewicowych częstsze niż można byłoby przypuszczać i zaprasza czytelników do debaty.

W tym numerze także o mistyfikacji PiS z rzekomo większymi dopłatami do żłobków, dopłacaniu z Narodowego Centrum Kultury do prawicowych „swojaków” i oszukaniu przez rząd protestujących mieszkańców podopolskiego Dobrzenia. Tekst zawiera także reportaż na temat represji, z jakimi spotykają się protestujący pracownicy Poczty Polskiej. Ponadto numer zawiera obszerne opracowanie na temat europejskiego terroryzmu.

W dziale światopoglądowym i historycznym znajdziemy opracowanie o słowiańskich korzeniach katolickiej „święconki”, o zwalczaniu przez Kościół współczesnej myśli społecznej i naukowej oraz o związkach fundamentalizmu rynkowego i religijnego w Polsce.

Ponadto numer zawiera poradnik podatkowy i omówienie pomysłu na tzw. jednolitą cenę książek oraz – jak co tydzień – dział informacji zdrowotnych.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

19 sierpnia:

1909 - W Warszawie urodził się Jerzy Andrzejewski, prozaik, publicysta, felietonista, scenarzysta, poseł na Sejm PRL I kadencji, współzałożyciel KOR.

1919 - Centralny Komitet Wykonawczy PPS wydał odezwę wzywającą polską klasę robotniczą do udzielenia I Powstaniu Śląskiemu maksymalnej i wszechstronnej pomocy.

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.