Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-13 23:08:48]

Piętnasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” ma na okładce alegoryczny rysunek przedstawiający przepaść między poglądami ewangelicznego Jezusa z Nazaretu, a tym, co jest codziennością propagandy PiS i chlebem powszednim działań polityków tej partii. W tym zestawieniu środowisko Jarosława Kaczyńskiego jawi się jako organizacja antychrześcijańska.

Bieżący numer zawiera także wywiad z profesor Marią Szyszkowską, w którym słynna przed laty senator SLD i lewicowa intelektualistka mówi – ku zaskoczeniu zapewne wielu jej dawnych czytelników – o swoich sympatiach w stosunku do niektórych aspektów polityki PiS oraz niechęci wobec Unii Europejskiej. Redakcja zwraca uwagę na fakt, że propisowskie sympatie są w środowiskach lewicowych częstsze niż można byłoby przypuszczać i zaprasza czytelników do debaty.

W tym numerze także o mistyfikacji PiS z rzekomo większymi dopłatami do żłobków, dopłacaniu z Narodowego Centrum Kultury do prawicowych „swojaków” i oszukaniu przez rząd protestujących mieszkańców podopolskiego Dobrzenia. Tekst zawiera także reportaż na temat represji, z jakimi spotykają się protestujący pracownicy Poczty Polskiej. Ponadto numer zawiera obszerne opracowanie na temat europejskiego terroryzmu.

W dziale światopoglądowym i historycznym znajdziemy opracowanie o słowiańskich korzeniach katolickiej „święconki”, o zwalczaniu przez Kościół współczesnej myśli społecznej i naukowej oraz o związkach fundamentalizmu rynkowego i religijnego w Polsce.

Ponadto numer zawiera poradnik podatkowy i omówienie pomysłu na tzw. jednolitą cenę książek oraz – jak co tydzień – dział informacji zdrowotnych.

Piotr Szumlewicz

14 lipca:

1789 - Zdobycie Bastylii przez lud Paryża - początek Rewolucji Francuskiej.

1798 - USA: Pisanie, publikowanie lub rozgłaszanie fałszywych lub wrogich wobec rządu Stanów Zjednoczonych informacji zostało uznane za przestępstwo federalne.

1873 - Górnicy kopalni cynku Szarlej w Piekarach Śl. rozpoczęli strajk okupacyjny. W starciach z pruską policją i wojskiem, zginęło 9 górników. Strajk zakończono po 5 dniach. Udało się uzyskać podwyższenie wynagrodzeń, skrócenie dniówek dla młodocianych i kobiet

1877 - USA: Podczas strajku generalnego w Chicago doszło do walk robotników z policją. Co najmniej 30 osób zginęło od kul policji.

1878 - USA: Wielki strajk kolejarzy.

1896 - Urodził się Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, przywódca CNT-FAI.

1948 - Egipt: Izraelskie samoloty zbombardowały Kair.

1958 - Irak: Obalenie monarchii.

1979 - Nikaragua: Upadek prawicowego reżimu Somozy - władzę przejmują sandiniści.

1986 - Francja: W przemówieniu z okazji Dnia Bastylii, prezydent Mitterand oświadczył, że nie podpisze dekretu rządu Chiraca o reprywatyzacji 65 przedsiębiorstw państwowych.

1989 - W Warszawie zmarł Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.