Szesnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-24 12:27:04]

W szesnastym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” tematem przewodnim jest wejście w ostry kryzys partii Nowoczesna, kreowanej przez środowiska biznesowe na następczynię politycznie sfatygowanej Platformy Obywatelskiej. Nowoczesna wydaje się przeżywać kryzys zbliżony do tego, jaki strawił partię Janusza Palikota. Czy historia się tych dwóch liberalnych formacji będzie rzeczywiście podobna?

Tygodnik porusza także ważne tematy społeczne. Jednym z nich jest fala wyłudzeń mieszkań od osób starszych pod pozorem zapewniania dożywotnej opieki. Ten numer zawiera także teksty poradnikowe, m.in. praktyczny poradnik sądowy (dla świadków, poszkodowanych, zatrzymanych) oraz sprawę manipulacji firm przy zatrudnianiu pracowników i tego jak się przed tym bronić.

Ponadto znajdziemy obszerne omówienie porażki, jaką okazuje się na razie budowa elektrowni atomowej w Polsce. Numer zawiera także cotygodniową dokumentację nadużyć rządowych – tym razem zagrożenia dla wolności prasy oraz dziwne zadania bardzo zamożnej Polskiej Fundacji Narodowej.

W dziale sportowym tekst o kibicach zachodnich zwalczających rasizm i nienawiść do uchodźców. W dziale światopoglądowym o zwalczaniu przez Kościół swobodnej lektury Biblii i o nękaniu narodowców. A na stronicach zagranicznych – o pewnej nieustraszonej dziewczynce i o tym, co z jej postawy wynikło.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.