Demonstracja pierwszomajowa w Warszawie

[2017-05-04 11:38:34]

Kilkaset osób przeszło 1 maja ulicami Warszawy w demonstracji zorganizowanej przez środowiska lewicowe. Odbyła się ona pod hasłem walki z wyzyskiem ludzi pracy oraz lokatorów. Pojawili się przedstawiciele Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, Komunistycznej Partii Polski, Partii Socjaliści, Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów i innych grup.
Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznej mówił o tym, że główne partie polityczne reprezentują wielki biznes. Przypomniał o przykładach łamania praw pracowniczych, w tym sytuacji w fabryce Amica Wronki, gdzie poddana mobbingowi pracownica popełniła samobójstwo. Mówił również o przykładach obchodzenia płacy minimalnej poprzez zmuszanie pracowników do zakupu na przykład odzieży roboczej.
Wypowiadali się przedstawiciele lokatorów z Torunia i Gdyni. W obu przypadkach władze lokalne wraz z deweloperami chcą doprowadzić do wysiedlenia wieloletnich mieszkańców atrakcyjnie położonych terenów. Lokatorzy przypomnieli, że aby stworzyć społeczne przyzwolenie na to, władze samorządowe przedstawiają ich jako patologię.
Piotr Ciszewski z Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów przypomniał, że reprywatyzacja czy łamanie praw pracowniczych to przykłady wojny toczonej przez panujących przeciwko ludziom pracy. Zwrócił uwagę, że prawo do strajku czy zrzeszania się w związkach zawodowych pozostają jedynie na papierze.
Filip Ilkowski z Pracowniczej Demokracji p[odkreślił znaczenie wspólnej walki w obronie praw pracowniczych oraz o zmianę systemu.

Podczas wiecu doszło do drobnego incydentu, gdy został z niego usunięty prawicowy prowokator Piotr Strzembosz, członek Prawicy RP donoszący co roku na policję o symbolach uważanych przez niego za „totalitarne”, a używanych przez uczestników zgromadzenia. Prowokator został odciągnięty i spisany przez policję po sprzeczce z uczestniczką demonstracji, która nie chciała być przez niego fotografowana.

Po wiecu zebrani przeszli pod Kancelarię Prezesa Rady Ministrów. Przemarszowi towarzyszyła rewolucyjna muzyka oraz skandowanie „PiS PO jedno zło”.
Pod KPRM odbyła się druga część wiecu. Przemawiała między innymi obrończyni praw osób przewlekle chorych, opowiadająca o warunkach panujących w niektórych hospicjach.
Andrzej Smosarski opowiedział o sposobie zatrudniania pracowników w supermarketach TESCO, korzystających z agencji pośrednictwa pracy. Polega on na stosowaniu wyśrubowanych norm oraz płaceniu jak najniższych wynagrodzeń.

(fot. M.I.)

>Michał Warecki

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.