Niemcy: Porażka SPD w Szlezwiku-Holsztynie

[2017-05-10 23:05:43]

7 maja w wyborach do landtagu Szlezwika-Holsztynu wygrała CDU, którą poparło 32 proc. głosujących.

Wynik chadeków, na których czele stoi w landzie Daniel Günther, jest o 1,2 proc. lepszy niż pięć lat temu. Natomiast rządzący dotąd landem socjaldemokraci z premierem landu Torstenem Albigiem stracili 3,2 proc., uzyskując 27,2 proc. głosów.

W landtagu reprezentowane będą także: partia Zielonych na czele z Moniką Heinold (12,9 proc.), liberalna FDP Wolfganga Kubickiego (11,5 proc.), populistyczna AfD (5,9 proc.) oraz partia duńskiej mniejszości SSW, która uzyskała 3,3 proc. głosów. W przypadku mniejszości narodowej nie obowiązuje 5-procentowy próg wyborczy.

Lewicowa partia Die Linke, z liderką Marianne Kolter, otrzymała 3,8 proc. głosów (wzrost o 1,5 proc.). Kolejną klęskę poniosła Partia Piratów. Po świetnym wyniku sprzed pięciu lat straciła aż 7 proc., zdobywając zaledwie 1,2 proc. poparcia.

Wybory do parlamentu regionalnego w Kilonii uważane były za kolejny test przed wrześniowymi wyborami do Bundestagu. Angelę Merkel może ucieszyć szczególnie fakt, że socjaldemokratom nie pomogła asysta nowego przewodniczącego i kandydata SPD na urząd kanclerza Martina Schulza.

Torsten Albig próbował robić dobrą minę do złej gry. Wspólnie z Martinem Schulzem w berlińskiej centrali partii zapewniał jej działaczy, że SPD wczoraj upadła, ale jutro powstanie. Dodał, że partia strzepnie z siebie brud po upadku, a walka toczy się dalej.

Sekretarz generalna SPD Katharina Barley źródeł porażki socjaldemokratów upatrywała nie tyle w programie wyborczym, co w życiu prywatnym premiera landu, który w kontrowersyjny sposób opisał ostatnio w jednym z wywiadów szczegóły rozwodu ze swoją żoną.

Jeszcze ważniejszy sprawdzian czeka obie współrządzące partie już w najbliższą niedzielę 14 maja, kiedy do urn pójdą wyborcy w najludniejszym kraju związkowym RFN – Nadrenii Północnej-Westfalii rządzonej przez popularną polityczkę SPD Hannelore Kraft. Jej rywal Armin Laschet z CDU, stwierdził, że wybory w Szlezwiku-Holsztynie pokazują, że nie ma już czegoś takiego jak "efekt Schulza".

Waldemar Chamala

na zdjęciu sala obrad Landtagu Szlezwika-Holsztynu w Kilonii (fot. Wikimedia Commons)

19 lutego:

1861 - W Rosji zniesiono poddaństwo chłopów.

1912 - Urodził się Anton Buttigieg, polityk Maltańskiej Partii Pracy, prezydent Malty w latach 1976-81.

1927 - Zmarł Georg Brandes, duński krytyk literacki, filozof i pisarz, inicjator skandynawskiego antyklerykalizmu, autor książki o Polsce.

1951 - Zmarł André Gide, pisarz francuski, autor m.in. "Lochów Watykanu", noblista.

1956 - Rehabilitacja KPP i jej przywódców.

1976 - Islandia zerwała stosunki dyplomatyczne z Wielką Brytanią.

1985 - Komisja Ochrony Praw Człowieka ONZ uchwaliła rezolucję uznającą syjonizm za formę rasizmu.

1999 - Rozpoczęły się strajki pracowników polskiej służby zdrowia.

2008 - Fidel Castro ogłosił swoją rezygnację z funkcji przewodniczącego kubańskiej Rady Państwa.