W krajach wielokulturowych najmniej zabójstw

[2017-05-25 12:46:34]

Dane Eurostatu pokazują, jak bardzo fałszywe są tezy, zgodnie z którymi wielokulturowość i wysoki odsetek ludności muzułmańskiej przyczyniają się do dużej liczby morderstw. Okazuje się, że najmniej napadów ze skutkiem śmiertelnym jest w krajach najbardziej zróżnicowanych kulturowo. Jednolita etnicznie i religijnie Polska wyraźnie dystansuje „zepsuty Zachód”.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące zabójstw w Unii Europejskiej. Spośród 4,9 miliona zgonów zgłoszonych w Unii Europejskiej (UE) w 2014 roku, 3650 (czyli 0,07% wszystkich zgonów i 0,7 na 100000 mieszkańców) były spowodowane napaścią z zamiarem zranienia lub zabicia.

Z danych wynika, że najwyższy wskaźnik na 100000 mieszkańców mają Łotwa – 7,0 zgonów w wyniku napadów, Litwa – 3,8 i Estonia – 3,2.

Najniższy wskaźnik zgonów z powodu napadu odnotowano w Wielkiej Brytanii – 0,1, Austrii – 0,4, Niemczech i Francji – 0,5.

Polska znalazła się w środku stawki ze wskaźnikiem 0,9 nieznacznie przekraczającym średnią unijną.

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.