GUS: Spadek liczby wybudowanych mieszkań

[2017-06-01 13:45:48]

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 50935 mieszkań, czyli o 0,4% mniej niż w tym samym okresie 2016 r. Spadek liczby mieszkań odnotowano w budownictwie przeznaczonym na sprzedaż lub wynajem ― o 4,2%, spółdzielczym ― o 22,6%, oraz w budownictwie komunalnym, zakładowym i społecznym czynszowym – o 35,0%. Wzrosła liczba wybudowanych mieszkań w budownictwie indywidualnym – o 5,0%. W samym kwietniu bieżącego roku wybudowano 10591 mieszkań, czyli o 22,8% mniej mieszkań niż rok wcześniej. Spadła też liczba mieszkań oddanych do użytku w porównaniu do marca 2017 roku – o 23,8%.

Z danych GUS wynika, że w Polsce wciąż powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W okresie styczeń-kwiecień bieżącego roku wybudowano 26435 tych pierwszych i 23397 drugich. Zarazem oddano do użytkowania jedynie 624 mieszkania spółdzielcze oraz 479 komunalnych, zakładowych i społecznych czynszowych.

GUS poinformował też, że w okresie styczeń-kwiecień rozpoczęto budowę 61846 mieszkań, czyli o 12,9% więcej niż rok wcześniej. Wydano pozwolenia lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na budowę 83340, czyli o 36,8% więcej niż rok wcześniej.

Piotr Szumlewicz

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

26 stycznia:

1919 - Wybory do Sejmu Ustawodawczego; PPS i PPSD otrzymują łącznie 12,5 proc. głosów; PSL "Wyzwolenie" - 17 proc.

1944 - Urodziła się Angela Davis, działaczka na rzecz emancypacji Afroamerykanów w USA, socjalistka, feministka.

2004 - Zmarł Aleksander Małachowski, polityk, publicysta, honorowy przewodniczący Unii Pracy.

2009 - Po fali protestów w Reykjavíku prawicowy premier Islandii G. Haarde podał swój rząd do dymisji.

2012 - Polski rząd mimo sprzeciwu tysięcy internautów i ponad 2 tys. serwisów internetowych, zdecydował się podpisać porozumienie ACTA.

2015 - Aleksis Tsipras (SYRIZA) został zaprzysiężony na stanowisko premiera.

2017 - Alexander Van der Bellen został prezydentem Austrii.