Biografia Stanisława Dubois już w sprzedaży (akt.)

[2017-12-17 20:09:45]

Nakładem wydawnictwa Kto jest Kim ukazała się biografia Stanisława Dubois. Jej autorem jest Przemysław Prekiel, przed laty związany z portalem Lewica.pl

Książka liczy 260 stron. To pierwsza tak poważna biografia tego wybitnego działacza, jednej z najważniejszych postaci okresu II RP, lidera socjalistycznej młodzieży okresu międzywojennego. Stanisław Dubois był ochotnikiem w powstaniu śląskim i wojnie polsko-bolszewickiej. Działaczem PPS i OMTUR. Od 1926 roku aż do wybuchu wojny pełnił funkcję przewodniczącego Rady Głównej Czerwonego Harcerstwa. W 1928 roku zdobył mandat posła na Sejm RP. Skazany w procesie brzeskim na okres trzech lat. Sekretarz redakcji „Robotnika”, organu prasowego PPS. Niezwykle popularny wśród młodzieży robotniczej. Od grudnia 1938 roku warszawski radny PPS. W latach okupacji w konspiracji niepodległościowej, w grupie „Barykada Wolności”. Więzień Pawiaka i Oświęcimia. W Auschwitz członek grupy obozowej rotmistrza Witolda Pileckiego. Zadenuncjowany przez agenta Gestapo, przed wojną działacza narodowego. Rozstrzelany 22 sierpnia 1942 roku w obozie w Auschwitz.

Książkę można już nabyć w Głównej Księgarni Naukowej im. B. Prusa w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 7 oraz na stronie internetowej wydawnictwa Kto jest Kim: www.k.com.pl

Portal Lewica.pl jest patronem medialnym książki Przemysława Prekiela.

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.