Warszawski OPZZ postuluje niższe ceny biletów ZTM

[2018-01-07 20:14:35]

Przewodniczący Rady OPZZ m.st. Warszawa i powiatu warszawskiego zachodniego Piotr Szumlewicz zaproponował radykalną obniżkę cen biletów miesięcznych i kwartalnych ZTM dla osób, które korzystają z transportu publicznego w obydwu strefach – w Warszawie i miejscowościach wokół stolicy.

Obecnie bilety normalne 30-dniowe imienne na pierwszą strefę (czyli Warszawę) kosztują 110 zł, na drugą 112 zł, a na obydwie aż 180 zł. 30-dniowy bilet Warszawiaka imienny na pierwszą strefę kosztuje 98 zł, na drugą 100 zł, a na obydwie 166 zł. Bilety normalne 90-dniowe imienne na pierwszą strefę kosztują 280 zł, na drugą 282 zł, a na obydwie aż 460 zł. 90-dniowy bilet Warszawiaka imienny na pierwszą strefę kosztuje 250 zł, na drugą 252 zł, a na obydwie 406 zł.

W opinii Rady OPZZ m.st. Warszawy i powiatu warszawskiego zachodniego ceny biletów dla osób dojeżdżających do Warszawy z miejscowości otaczających stolicę powinny zostać znacznie obniżone. Dziesiątki tysięcy ludzi dojeżdżają transportem publicznym do pracy z miejscowości podwarszawskich. Przy obecnych cenach biletów dojazd do pracy stanowi dla nich istotny koszt, który znacząco obniża im pensję. Trudno pojąć, dlaczego ceny biletów miesięcznych i kwartalnych dla obydwu stref mają być radykalnie wyższe niż dla jednej strefy.

Bilety długoterminowe kupują głównie osoby regularnie przyjeżdżające do stolicy, zazwyczaj w celach zarobkowych. Naszym zdaniem warto byłoby wyjść naprzeciwko ich interesom i obniżyć im ceny biletów. Taka zmiana mogłaby przyczynić się też do ograniczenia transportu samochodowego i zmniejszenia korków oraz poprawy jakości powietrza.

Dlatego przewodniczący Rady zaproponował, aby osoby dojeżdżające do Warszawy z miejscowości otaczających stolicę nie ponosiły wyższych kosztów niż te podróżujące w obrębie Warszawy. Oznacza to, że bilety normalne 30-dniowe tak na jedną strefę, jak i na obydwie kosztowałyby 110 zł, a bilety normalne 90-dniowe 280 zł. Ceny biletów Warszawiaka wynosiłyby: 30-dniowy – 98 zł i 90-dniowy – 250 zł. Odpowiednio obniżone zostałyby też ceny biletów ulgowych.

Agnieszka Mrozik

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

17 czerwca:

1789 - Stan trzeci ogłosił się Zgromadzeniem Narodowym, początek rewolucji we Francji.

1848 - Wiosna ludów: bombardowanie miasta przez wojska austriackie doprowadziło do kapitulacji powstania w Pradze.

1918 - Została założona Łotewska Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza (LSDSP).

1929 - Przybycie do Polski, na zaproszenie PPS, delegacji Międzynarodówki Socjalistycznej na czele z jej przewodniczącym Emilem Vandervelde.

1934 - Władze sanacyjne wydały dekret o utworzeniu w Berezie Kartuskiej "obozu izolacji dla osób zagrażających bezpieczeństwu i porządkowi publicznemu".

1936 - Urodził się Ken Loach, angielski reżyser, marksista, nagrodzony Złotą Palmą w Cannes za film "Wiatr buszujący w jęczmieniu".

1945 - Urodził się Ken Livingstone, polityk lewicowy, długoletni burmistrz Londynu, doradca H. Chaveza.

1991 - RPA: Zniesienie apartheidu

2004 - Zmarł Jacek Kuroń.