250 tys. podpisów przeciw ustawie dezubekizacyjnej

[2018-01-11 22:00:29]

Ustawa dezubekizacyjna to skandaliczny przykład psucia prawa, stosowania odpowiedzialności zbiorowej i arbitralnego karania ludzi za to, że budowali ustrój Polski Ludowej. Ustawa odbiera świadczenia między innymi byłym pracownikom szpitala przy MSW i biblioteki garnizonowej czy sportowcom z klubów podlegających MSW. Uderza więc w osoby, które miały nikły związek z aparatem represji PRL-u. Zarazem ustawa świetnie wpisuje się w antykomunistyczną paranoję władzy – osoby, które działały dla kraju w minionym ustroju, mają zostać zepchnięte na margines życia publicznego. Jednocześnie ustawa zakłada wyjątki. Każdy, kto sprzyja władzy, może zostać wyłączony z rozwiązań przewidzianych w ustawie przez szefa MSWiA. Piotrowicz więc nie ma się czego bać. Wszak ostatecznie w walce z komuną chodzi o eliminowanie wrogów obozu rządzącego.

Piotr Szumlewicz

Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych RP złożył 250 tys. podpisów pod projektem inicjatywy obywatelskiej, której celem jest likwidacja wszystkich zmian wprowadzonych tzw. ustawą dezubekizacyjną.

W grudniu ubiegłego roku Prawo i Sprawiedliwość przeforsowało radykalne obniżenie emerytur pracowników służb mundurowych PRL-u. Zgodnie z ustawą od października 2017 r. emerytury i renty mundurowe byłych funkcjonariuszy SB, następnie pracujących po 1990 roku w formacjach mundurowych, nie mogą być wyższe od średniego świadczenia wypłacanego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych (czyli emerytury maksimum 2,1 tys. zł brutto, a renty 1,6 tys. zł).

Zgodnie z ustawą przeforsowaną przez PiS i podpisaną przez prezydenta wystarczy jeden dzień pracy w służbach bezpieczeństwa w okresie PRL, aby emerytura mundurowa została obniżona.

W zbieraniu podpisów pod projektem sprzeciwiającym się ustawie dezubekizacyjnej ważną rolę odegrał Sojusz Lewicy Demokratycznej, a pełnomocnikiem inicjatywy z ramienia SLD był Andrzej Rozenek.

Rozenek podkreślił, że w wyniku ustawy śmierć poniosło już 31 osób. Poinformował też, iż odbyło się ponad 60 spotkań związanych z inicjatywą, w których udział wzięło ponad 10 tys. osób. Inicjatorzy akcji wskazali też, że ustawa dezubekizacyjna zakłada odpowiedzialność zbiorową oraz odebrała części obywateli prawa nabyte. Politycy SLD, Bogusław Liberadzki oraz Janusz Zemke, stawiali też kwestie emerytur mundurowych na forum Parlamentu Europejskiego. Po złożeniu podpisów w Kancelarii Sejmu, przed gmachem parlamentu odbyła się kilkutysięczna demonstracja poparcia dla obywatelskiego projektu ustawy.

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.