250 tys. podpisów przeciw ustawie dezubekizacyjnej

[2018-01-11 22:00:29]

Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych RP złożył 250 tys. podpisów pod projektem inicjatywy obywatelskiej, której celem jest likwidacja wszystkich zmian wprowadzonych tzw. ustawą dezubekizacyjną.

W grudniu ubiegłego roku Prawo i Sprawiedliwość przeforsowało radykalne obniżenie emerytur pracowników służb mundurowych PRL-u. Zgodnie z ustawą od października 2017 r. emerytury i renty mundurowe byłych funkcjonariuszy SB, następnie pracujących po 1990 roku w formacjach mundurowych, nie mogą być wyższe od średniego świadczenia wypłacanego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych (czyli emerytury maksimum 2,1 tys. zł brutto, a renty 1,6 tys. zł).

Zgodnie z ustawą przeforsowaną przez PiS i podpisaną przez prezydenta wystarczy jeden dzień pracy w służbach bezpieczeństwa w okresie PRL, aby emerytura mundurowa została obniżona.

W zbieraniu podpisów pod projektem sprzeciwiającym się ustawie dezubekizacyjnej ważną rolę odegrał Sojusz Lewicy Demokratycznej, a pełnomocnikiem inicjatywy z ramienia SLD był Andrzej Rozenek.

Rozenek podkreślił, że w wyniku ustawy śmierć poniosło już 31 osób. Poinformował też, iż odbyło się ponad 60 spotkań związanych z inicjatywą, w których udział wzięło ponad 10 tys. osób. Inicjatorzy akcji wskazali też, że ustawa dezubekizacyjna zakłada odpowiedzialność zbiorową oraz odebrała części obywateli prawa nabyte. Politycy SLD, Bogusław Liberadzki oraz Janusz Zemke, stawiali też kwestie emerytur mundurowych na forum Parlamentu Europejskiego. Po złożeniu podpisów w Kancelarii Sejmu, przed gmachem parlamentu odbyła się kilkutysięczna demonstracja poparcia dla obywatelskiego projektu ustawy.

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.