250 tys. podpisów przeciw ustawie dezubekizacyjnej

[2018-01-11 22:00:29]

Ustawa dezubekizacyjna to skandaliczny przykład psucia prawa, stosowania odpowiedzialności zbiorowej i arbitralnego karania ludzi za to, że budowali ustrój Polski Ludowej. Ustawa odbiera świadczenia między innymi byłym pracownikom szpitala przy MSW i biblioteki garnizonowej czy sportowcom z klubów podlegających MSW. Uderza więc w osoby, które miały nikły związek z aparatem represji PRL-u. Zarazem ustawa świetnie wpisuje się w antykomunistyczną paranoję władzy – osoby, które działały dla kraju w minionym ustroju, mają zostać zepchnięte na margines życia publicznego. Jednocześnie ustawa zakłada wyjątki. Każdy, kto sprzyja władzy, może zostać wyłączony z rozwiązań przewidzianych w ustawie przez szefa MSWiA. Piotrowicz więc nie ma się czego bać. Wszak ostatecznie w walce z komuną chodzi o eliminowanie wrogów obozu rządzącego.

Piotr Szumlewicz

Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych RP złożył 250 tys. podpisów pod projektem inicjatywy obywatelskiej, której celem jest likwidacja wszystkich zmian wprowadzonych tzw. ustawą dezubekizacyjną.

W grudniu ubiegłego roku Prawo i Sprawiedliwość przeforsowało radykalne obniżenie emerytur pracowników służb mundurowych PRL-u. Zgodnie z ustawą od października 2017 r. emerytury i renty mundurowe byłych funkcjonariuszy SB, następnie pracujących po 1990 roku w formacjach mundurowych, nie mogą być wyższe od średniego świadczenia wypłacanego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych (czyli emerytury maksimum 2,1 tys. zł brutto, a renty 1,6 tys. zł).

Zgodnie z ustawą przeforsowaną przez PiS i podpisaną przez prezydenta wystarczy jeden dzień pracy w służbach bezpieczeństwa w okresie PRL, aby emerytura mundurowa została obniżona.

W zbieraniu podpisów pod projektem sprzeciwiającym się ustawie dezubekizacyjnej ważną rolę odegrał Sojusz Lewicy Demokratycznej, a pełnomocnikiem inicjatywy z ramienia SLD był Andrzej Rozenek.

Rozenek podkreślił, że w wyniku ustawy śmierć poniosło już 31 osób. Poinformował też, iż odbyło się ponad 60 spotkań związanych z inicjatywą, w których udział wzięło ponad 10 tys. osób. Inicjatorzy akcji wskazali też, że ustawa dezubekizacyjna zakłada odpowiedzialność zbiorową oraz odebrała części obywateli prawa nabyte. Politycy SLD, Bogusław Liberadzki oraz Janusz Zemke, stawiali też kwestie emerytur mundurowych na forum Parlamentu Europejskiego. Po złożeniu podpisów w Kancelarii Sejmu, przed gmachem parlamentu odbyła się kilkutysięczna demonstracja poparcia dla obywatelskiego projektu ustawy.

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.