Nowy numer "Bez Dogmatu": Stop fundamentalizmom religijnym!

[2018-01-15 12:02:47]

Właśnie ukazał się 114. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są fundamentalizmy religijne i mieszkalnictwo.

W dziale dotyczącym fundamentalizmów m.in. Piotr Szumlewicz pokazuje, jak dalece polskie państwo odbiega od świeckiego ideału; Zbigniew Szczęsny przedstawia średniowieczną regułę Duo sunt – wedle której Kościół nie sprawuje bezpośrednio rządów, ale rezerwuje sobie prawo do wpływania na politykę – i dowodzi, że staje się ona znowu aktualna; Adam Cioch, opierając się na własnych doświadczeniach, wyjaśnia, dlaczego ludzie poddają się fundamentalistycznym ideologiom; natomiast Tomasz Jativa omawia związki między fundamentalizmem religijnym a władzą i tłumaczy powody udanej ofensywy politycznej różnego rodzaju fundamentalizmów w ostatnich latach.

W części poświęconej mieszkalnictwu m.in. Dawid Kański rekonstruuje założenia i sposoby realizacji polskiej polityki mieszkaniowej ostatnich dwudziestu siedmiu lat; a Piotr Ciszewski rozprawia się z mitami, które wpływają na sposób myślenia o problemie mieszkaniowym w Polsce i kształtują politykę państwa w tym zakresie.

Z kolei w dziale kulturalnym m.in. recenzja książki Wolność i pisanie. Dorota Masłowska i Andrzej Stasiuk w postkolonialnej Polsce Claudii Snochowskiej-Gonzalez autorstwa Macieja Dudy i fragment ludowej historii Romów, mającej ukazać się w połowie roku książki Przemysława Witkowskiego. Ponadto Szara Gęś przygotowała coś specjalnego dla wszystkich miłujących ojczyznę bez granic, ale z granicami zamkniętymi dla uchodźców – jedyny taki – quiz patriotyczny!

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

22 listopada:

1869 - W Paryżu urodził się André Gide, pisarz francuski. Autor m.in. "Lochów Watykanu". Laureat Nagrody Nobla w 1947 r.

1908 - W Łodzi urodził się Szymon Charnam pseud. Szajek, czołowy działacz Komunistycznego Związku Młodzieży Polskiej. Zastrzelony podczas przemówienia do robotników fabryki Bidermana.

1916 - W Glen Ellen zmarł Jack London, pisarz amerykański. Idee socjalistyczne łączył z teorią walki o byt.

1942 - W Radomiu grupa wypadowa GL dokonała akcji odwetowej na niemieckie kino Apollo.

1944 - Grupa bojowa AL okręgu Bielsko wykoleiła pociąg towarowy na stacji w Gliwicach.

1963 - W Los Angeles zmarł angielski pisarz Aldous Huxley. Autor m.in. "Nowego, wspaniałego świata".

1967 - Rada Bezpieczeństwa ONZ przyjęła rezolucję wzywającą Izrael do wycofania się z okupowanych ziem palestyńskich.

2006 - W Warszawie zmarł Lucjan Motyka, działacz OMTUR i PPS.