Wielka Brytania: Laburzyści nie chcą drugiego referendum ws. brexitu

[2018-01-18 14:06:48]

Lider Partii Pracy Jeremy Corbyn w niedawnym wywiadzie telewizyjnym powiedział, że jego ugrupowanie nie popiera pomysłu rozpisania drugiego referendum ws. Brexitu ani wniosku o pozostanie Wielkiej Brytanii we wspólnym rynku i unii celnej.

Nie popieramy tego, ani nie wzywamy do drugiego referendum. To, czego się domagaliśmy, to poważne głosowanie w parlamencie - oświadczył Corbyn.

Lider laburzystów odmówił też poparcia pozostałych partii opozycyjnych: Liberalnych Demokratów, Szkockiej Partii Narodowej (SNP), Walijskiej Partii Narodowej (Plaid Cymru) oraz Partii Zielonych Anglii i Walii (GPEW), które domagają się przeforsowania w parlamencie wniosku o pozostanie Wielkiej Brytanii we wspólnym rynku oraz unii celnej z UE.

Corbyn stwierdził, że przynależność do wspólnego rynku jest uwarunkowana członkostwem w UE, a ponadto on sam jest krytycznie usposobiony do pewnych aspektów wspólnego rynku, jak restrykcje dotyczące państwowej pomocy dla przemysłu, które - jego zdaniem - Unia narzuca krajom członkowskim.

Wielka Brytania rozpoczęła proces wyjścia z UE 29 marca 2017 r. i powinna opuścić Wspólnotę 29 marca 2019 r.

Od lipca ub. roku Brytyjczycy w większości sondaży odpowiadają, że decyzja o wyjściu z Unii Europejskiej była błędna. "Daily Mirror" opublikował wyniki najnowszego sondażu, z którego wynika, że 55 proc. Brytyjczyków wolałoby, aby Zjednoczone Królestwo pozostało w UE.

Tymczasem brytyjskie media poinformowały, że UE przyjęła zaostrzone wytyczne dotyczące negocjacji ws. wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty. Jak zaznaczono, unijni negocjatorzy mają większe wymagania w dziedzinie praw obywatelskich i handlu z państwami trzecimi.

Waldemar Chamala

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.