Rumunia: Kolejna zmiana premiera

[2018-01-19 13:48:30]

15 stycznia premier Mihai Tudose podał się do dymisji. Stało się tak po decyzji komitetu wykonawczego Partii Socjaldemokratycznej (PSD), który wycofał dla niego poparcie.

Prezydent Klaus Iohannis przyjął dymisję i ogłosił, że przychyla się do wniosku koalicji, by na czele rządu stanęła eurodeputowana PSD Viorica Dăncilă (na zdjęciu). Do czasu przegłosowania wotum zaufania dla nowego gabinetu obowiązki premiera sprawować będzie minister obrony Mihai Fifor z PSD.

Jest to już drugi przypadek zmiany premiera przez rządzącą od stycznia 2017 r. centrolewicową koalicję, którą PSD utworzyło z Sojuszem Liberałów i Demokratów (ALDE). W czerwcu 2017 roku partie koalicyjne przegłosowały wotum nieufności wobec gabinetu Sorina Grindeanu. Zmianom towarzyszą bardzo częste przetasowania w gabinetach (13 zmian na stanowiskach ministerialnych w zeszłym roku).

Jednocześnie centrolewicowa koalicja cieszy się szerokim poparciem społecznym. Według sondażu CURS z listopada ub. roku 43 proc. badanych oddałoby głos na PSD, a 9 proc. popiera ALDE.

Koalicja rządzi w warunkach bardzo dobrej koniunktury gospodarczej. Według szacunków PKB w 2017 r. wzrósł o 6,1 proc. Rząd w Bukareszcie w krótkim czasie wyraźnie zwiększył płacę minimalną, dał znaczące podwyżki pracownikom sektora publicznego, podniósł emerytury i zwiększył transfery socjalne.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 grudnia:

1886 - Urodziła się Wanda Krahelska, działaczka PPS, członkini Organizacji Bojowej PPS, współtwórczyni Rady Pomocy Żydom „Żegota”, plastyczka i wydawca

1916 - Urodził się Miguel Arraes, polityk brazylijski, parlamentarzysta. W latach 1993-2005 przewodniczący Brazyliskiej Partii Socjalistycznej. Trzykrotnie wybrany na stanowisko gubernatora stanu Pernambuco.

1935 - Centralny Komitet Wykonawczy podjał decyzję o rozwiązaniu Organizacji Młodzieżowej TUR; młodzi socjaliści zostali oskarżeni przez zachowawcze kierownictwo partii o zbytni radykalizm i sympatie jednolitofrontowe.

1937 - W Hiszpanii siły republikańskie przeszły pod Teruelem do ofensywy w celu odepchnięcia frankistów od Madrytu.

1948 - Początek kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS, na ktorym powstała PZPR.

1983 - W Argentynie wydano Dekret o powołaniu Narodowej Komisji ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".