Rumunia: Kolejna zmiana premiera

[2018-01-19 13:48:30]

15 stycznia premier Mihai Tudose podał się do dymisji. Stało się tak po decyzji komitetu wykonawczego Partii Socjaldemokratycznej (PSD), który wycofał dla niego poparcie.

Prezydent Klaus Iohannis przyjął dymisję i ogłosił, że przychyla się do wniosku koalicji, by na czele rządu stanęła eurodeputowana PSD Viorica Dăncilă (na zdjęciu). Do czasu przegłosowania wotum zaufania dla nowego gabinetu obowiązki premiera sprawować będzie minister obrony Mihai Fifor z PSD.

Jest to już drugi przypadek zmiany premiera przez rządzącą od stycznia 2017 r. centrolewicową koalicję, którą PSD utworzyło z Sojuszem Liberałów i Demokratów (ALDE). W czerwcu 2017 roku partie koalicyjne przegłosowały wotum nieufności wobec gabinetu Sorina Grindeanu. Zmianom towarzyszą bardzo częste przetasowania w gabinetach (13 zmian na stanowiskach ministerialnych w zeszłym roku).

Jednocześnie centrolewicowa koalicja cieszy się szerokim poparciem społecznym. Według sondażu CURS z listopada ub. roku 43 proc. badanych oddałoby głos na PSD, a 9 proc. popiera ALDE.

Koalicja rządzi w warunkach bardzo dobrej koniunktury gospodarczej. Według szacunków PKB w 2017 r. wzrósł o 6,1 proc. Rząd w Bukareszcie w krótkim czasie wyraźnie zwiększył płacę minimalną, dał znaczące podwyżki pracownikom sektora publicznego, podniósł emerytury i zwiększył transfery socjalne.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.