USA: Zawieszenie działalności władz federalnych

[2018-01-21 00:59:25]

W nocy z piątku na sobotę nastąpiło zawieszenie działalności instytucji federalnych. Jest to wynik nieuchwalenia przez Senat prowizorium budżetowego, które umożliwiało ich finansowania przez kolejny miesiąc.

Republikanom nie udało się zebrać w Senacie 60 głosów koniecznych do uchwalenia prowizorium budżetowego. W rezultacie rząd federalny z braku pieniędzy na dalszą działalność rozpoczął „zawieszanie” (shutdown) swojej działalności.

Do fiaska doszło mimo trwających do ostatniej chwil intensywnych, zakulisowych negocjacji między republikanami i demokratami i pomimo interwencji prezydenta Donalda Trumpa.

W głosowaniu za kolejnym przedłużeniem prowizorium budżetowego głosowało 50 senatorów, w tym pięciu z Partii Demokratycznej. Przeciw przedłużeniu dalszego funkcjonowania rządu w oparciu o prowizorium zagłosowało 49 senatorów, w tym czterech republikanów.

Przed głosowaniem w Senacie Trump spotkał się z liderem demokratycznej mniejszości, senatorem ze stanu NowyChuckiem Schumerem. Jednak rozmowa nie zakończyła się żadnym kompromisem.

Przemawiając w Senacie Schumer obciążył winą prezydenta Trumpa. Zawieszenie działalności władz jest odpowiednim symbolem chaosu pierwszego roku rządów Donalda Trumpa – ocenił.

Skutki zawieszenia nie od razu dadzą się we znaki mieszkańcom USA, gdyż rząd federalny zaczął wyhamowywać swoje działania podczas weekendu, gdy większość instytucji jest zamknięta. Problemy dla większej grupy Amerykanów zaczną się, jeśli do poniedziałku senatorowie nie znajdą jakiegoś rozwiązania. Tego dnia ponad 850 tys. cywilnych pracowników administracji federalnej zostanie wysłanych na przymusowe, niepłatne urlopy. Dotyczyć to będzie także pracowników kontroli lotów czy osób zajmujących się dostawami energii elektrycznej.

Najważniejsze dla bezpieczeństwa państwa resorty i służby federalne niezbędne będą nadal działały. Również federalny system emerytalny Social Security Administration będzie wysyłać czeki. Jednak ponad 8 mln dzieci z najbiedniejszych rodzin nie będzie miało federalnego ubezpieczenia medycznego.

Zdaniem ekspertów jeden dzień zawieszania działalności władz federalnych powoduje straty w wysokości 1,5 mld dol.

Większość komentatorów uważa, że polityczne koszty zawieszania działalności rządu aż do odwołania poniosą rządzący w Białym Domu i posiadający większość w obu izbach Kongresu politycy Partii Republikańskiej.

Waldemar Chamala

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1898 - Urodził się Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).