Brazylia: Masowe protesty po zamordowaniu lewicowej działaczki

[2018-03-17 00:01:11]

Śmierć Marielle Franco wstrząsnęła mieszkańcami Brazylii. Wielu z nich uważa, że było to zabójstwo na zlecenie. W całym kraju zorganizowano marsze pamięci i demonstracje, na których żądano wyjaśnienia okoliczności jej śmierci. Tylko w samym Rio de Janeiro na proteście zgromadziło się kilkadziesiąt tysięcy ludzi.

38-letnia Marielle Franco wychowała się w słynącej z biedy faweli Maré. Była socjolożką. Od 2016 r. zasiadała z ramienia Partii Socjalizmu i Wolności (PSOL) w radzie miasta Rio - jako jedyna czarnoskóra kobieta.

Głośno protestowała przeciwko łamaniu praw najbiedniejszych. Otwarcie krytykowała przemoc policji i wojska wobec mieszkańców brazylijskich faweli. Aktywność polityczną poświęcała także społeczności LGBT, do której sama należała.

14 marca, ok. godz. 21.30, w stronę jej samochodu oddano 9 strzałów. Została pięciokrotnie trafiona w głowę. Zginął także jej kierowca Anderson Pedro Gomes, a rzecznika prasowego poważnie zraniono.

Dzień przed śmiercią Franco pisała na Twitterze o zastrzeleniu 23-letniego mieszkańca faweli Matheusa Melo, którego rodzina oskarża wojsko: Jak wielu jeszcze musi umrzeć zanim ta wojna się skończy?.

wch

fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 sierpnia:

1888 - Urodził się Tôn ĐIc ThIng, polityk wietnamski, członek KP Wietnamu, prezydent DR Wietnamu w latach 1969-76. Od 1976 do 1980 prezydent zjednoczonego Wietnamu.

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1992 - Boliwia: Uwięzienie Felipe Quispe "El Mallku", radykalnego przywódcy ludności indiańskiej.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.