GUS: Wzrost liczby wypadków przy pracy

[2018-03-21 12:13:48]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił wstępne dane na temat liczby ofiar wypadków przy pracy w 2017 roku.

Wynika z nich, że w tym czasie łączna liczba poszkodowanych w wypadkach przy pracy wyniosła 88330 osób i była o 0,5% wyższa niż rok wcześniej. W tym czasie wypadkom ciężkim uległo 661 osób, czyli o 42,5% więcej niż przed rokiem.

W ubiegłym roku 269 osoby uległy wypadkom śmiertelnym, czyli o 12,6% więcej niż rok wcześniej. Najwięcej wypadków śmiertelnych było w budownictwie – 58, transporcie i gospodarce magazynowej – 56 oraz przetwórstwie przemysłowym – 43.

W ubiegłym wskaźnik wypadkowości (liczba osób poszkodowanych na 1000 pracujących) w Polsce wyniósł 7,07 i był odrobinę niższy niż rok wcześniej, gdy wyniósł 6,84. W podziale terytorialnym najwyższe wskaźniki odnotowano w województwach: dolnośląskim – 8,98 i warmińsko-mazurskim – 8,44, a najniższe w województwach: mazowieckim – 4,76 i małopolskim – 5,16.

W konsekwencji wypadków przy pracy pracownicy opuścili 3,11 mln dni, czyli o 2,3% więcej niż rok wcześniej. Na jednego poszkodowanego przypadło 35,3 dni, czyli 0,7 dnia więcej niż rok wcześniej.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.