Assange odcięty od internetu

[2018-03-28 22:44:56]

Władze Ekwadoru zablokowały dostęp do internetu Julianowi Assange'owi. Decyzja zapadła z powodu ostatniej aktywności założyciela WikiLeaks w mediach społecznościowych.

Ekwador zagroził, iż podejmie "inne środki", jeśli Assange "nie wypełni swojego zobowiązania". W ramach porozumienia nie wolno mu było wysyłać żadnych wiadomości, które mogłyby naruszać stosunki Ekwadoru z innymi państwami.

Nie wiadomo konkretnie w jaki sposób Assange naruszył wspomniane zobowiązanie. Jednak do reakcji Quito doszło po serii jego tweetów, w których określił wydalenie rosyjskich dyplomatów m przez państwa zachodnie po zatruciu Skripala j jego córki mianem "kiepskiej dyplomacji".

Asange od 2012 r. ukrywa się w ekwadorskiej ambasadzie w Londynie przed brytyjską policją, która chce go aresztować za zlekceważenie wezwania do stawienia się w sądzie 29 czerwca 2012 r. Obawia się, on że mógłby zostać wydany władzom USA w związku z ujawnionymi przez WikiLeaks tajnymi amerykańskimi dokumentami dotyczącymi wojska i dyplomacji. Był to największy wyciek informacji w historii USA.

Na początku stycznia br. władze w Londynie odrzuciły wniosek Ekwadoru o przyznanie Assange'owi statusu dyplomatycznego, który umożliwiłby mu opuszczenie Wielkiej Brytanii.

Niedługo po tym służby dyplomatyczne Ekwadoru poinformowały, że przyznano mu obywatelstwo tego kraju.

wch

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1968 - Żołnierze południowokoreańscy dokonali masakry 135 osób w wietnamskiej wiosce Ha My, po czym pochowali ofiary w masowym grobie.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.