Brazylia: Ostrzelano kolumnę pojazdów Luli

[2018-03-28 23:47:32]

Na południu Brazylii ostrzelane zostały co najmniej dwa autokary z kolumny pojazdów Luiza Inacio Luli da Silvy, byłego prezydenta, który ponownie chce ubiegać się o ten urząd. Jak poinformowano na twitterowym profilu byłego szefa państwa, nikt nie został ranny.

Na stronie internetowej Partii Pracujących (Partido dos Trabalhadores, PT), do której należy Lula, opublikowano zdjęcie boku jednego z uszkodzonych autokarów, w którym widać otwór wlotowy. Argentyński dziennik Página/12 wskazał, że w stanu Paraná nie przydzielono kolumnie eskorty policyjnej.

Były prezydent napisał na Twitterze o bezprecedensowym akcie przemocy. Jeśli chcą walczyć, niech walczą ze mną w sondażach - podsumował.

Lula był prezydentem Brazylii w latach 2003-2011. Obecnie prowadzi kampanię, walcząc o możliwość startu październikowych wyborach prezydenckich, mimo iż w 2017 r. został skazany za rzekomą korupcję. W przyszłym tygodniu brazylijski Sąd Najwyższy ma podjąć decyzję ws. wniesionej przez Lulę apelacji od tamtego wyroku.

Dochodzenie w sprawie ataku prowadzi policja. Zaledwie dwa tygodnie wcześniej nieznani sprawcy ostrzelali w Rio de Janeiro samochód lewicowej radnej Marielle Franco, która zmarła na miejscu.

wch

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.