Prima Aprilis na lewica.pl

[2018-04-02 16:45:41]

Przyjęcie przez oddziały IPN z ziem zachodnich "niekomunistycznych" nazw byłoby wyrazem konsekwencji w ich działaniach. Skoro IPN kwestionuje wszystko co działo się po II Wojnie światowej oraz odbudowę kraju, powinien też wezwać na przykład do renegocjacji przebiegu zachodniej granicy. Została ona przecież ustalona w wyniku "agresji Armii Czerwonej".

Piotr Ciszewski

Wpis o planach dekomunizacji nazw miast był żartem z okazji 1 kwietnia. Niemniej oparliśmy go na faktycznych działaniach Instytutu Pamięci Narodowej, lansujących tezę o rzekomej "zamianie jednej okupacji na drugą", która miała nastąpić w latach 1944-1945.

Przedstawiciele IPN apelowali w przeszłości między innymi o to aby nie czcić czerwonoarmistów poległych podczas wyzwalania ziem Polski. Gdański oddział IPN mówił o "sowieckiej agresji na Gdańsk". Oddział krakowski wydał z kolei film propagandowy przedstawiający "zniewolenie" jakie nastąpiło w wyniku wkroczenia do miasta Armii Czerwonej.

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.