Prima Aprilis na lewica.pl

[2018-04-02 16:45:41]

Przyjęcie przez oddziały IPN z ziem zachodnich "niekomunistycznych" nazw byłoby wyrazem konsekwencji w ich działaniach. Skoro IPN kwestionuje wszystko co działo się po II Wojnie światowej oraz odbudowę kraju, powinien też wezwać na przykład do renegocjacji przebiegu zachodniej granicy. Została ona przecież ustalona w wyniku "agresji Armii Czerwonej".

Piotr Ciszewski

Wpis o planach dekomunizacji nazw miast był żartem z okazji 1 kwietnia. Niemniej oparliśmy go na faktycznych działaniach Instytutu Pamięci Narodowej, lansujących tezę o rzekomej "zamianie jednej okupacji na drugą", która miała nastąpić w latach 1944-1945.

Przedstawiciele IPN apelowali w przeszłości między innymi o to aby nie czcić czerwonoarmistów poległych podczas wyzwalania ziem Polski. Gdański oddział IPN mówił o "sowieckiej agresji na Gdańsk". Oddział krakowski wydał z kolei film propagandowy przedstawiający "zniewolenie" jakie nastąpiło w wyniku wkroczenia do miasta Armii Czerwonej.

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 lipca:

1893 - W Bagdadi (Gruzja) urodził się Włodzimierz Majakowski, wybitny radziecki poeta i dramatopisarz futurystyczny.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, polski ekonomista, działacz społeczny.

1936 - Hiszpania: Powstanie lewicowego rządu Jose Girala. Frankiści odrzucilipropozycję rozejmu i powołania rządu, w którym reprezentowane byłyby wszystkie partie. Rząd wydał broń organizacjom rewolucyjnym. Stłumiono bunty wojska w Madrycie i Barcelonie.

1963 - USA: Prezydent J. F. Kennedy przesłał do Kongresu projekt ustawy o prawach obywatelskich proponujący federalną opiekę dla Afroamerykanów chcących zagłosować, zrobić zakupy, zjeść poza domem i pragnących być kształconymi na równych zasadach z białymi.

1967 - W Paryżu zmarł Aleksander Wat, jeden z twórców polskiego futuryzmu, redaktor "Miesięcznika Literackiego".

1979 - Nikaragua: Lewicowi partyzanci z FSLN (sandiniści) wkroczyli do stolicy kraju, Managui.

1984 - Francja: Komuniści wycofali poparcie dla prezydenta Françoisa Mitteranda.

1989 - Strajki pracowników PKS w całym kraju.