Kostaryka: Kandydat centrolewicy zwycięża w wyborach prezydenckich

[2018-04-03 00:02:55]

Centrolewicowy polityk Carlos Alvarado Quesada zdecydowanie wygrał w drugiej turze wyborów prezydenckich z konserwatystą Fabricio Alvarado Muñozem. Odbyła się ona 1 kwietnia br.

Quesada w kampanii wyborczej obiecywał m.in. legalizację małżeństw jednopłciowych oraz troskę o to, by Kostaryka postrzegana była jako kraj tolerancyjny.

Kandydat centrolewicowej Partii Akcji Obywatelskiej (Partido Acción Ciudadana) zdobył niemal 61 proc. głosów (dane z 97,5 proc. lokali wyborczych). Jego zwycięstwo było niespodzianką, gdyż sondaże przedwyborcze wskazywały raczej na wygraną Muñoza, piosenkarza chrześcijańskego, kandydata prawicowej Odnowy Narodowej (Restauración Nacional), który w kampanii prezentował biegunowo odmienne poglądy.

Frekwencja wyniosła 66,46 proc.

Obiecuję sprawować rządy w interesie wszystkich, kierując się zasadami równości i wolności - oświadczył prezydent-elekt zwracając się do swoich sympatyków w czasie wiecu po ogłoszeniu cząstkowych wyników wyborów. Więcej nas łączy niż dzieli - dodał.

Przyszły prezydent w przeszłości zajmował się m.in. pisaniem książek i dziennikarstwem. Urząd z czteroletnią kadencją obejmie 8 maja.

38-letni Quesada będzie najmłodszym prezydentem we współczesnej historii Kostaryki. Wiceprezydentem - po raz pierwszy w historii kraju - zostanie czarnoskóra polityczka i ekonomistka, Epsy Campbell.

wch

fot. Wikimedia Commons

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1959 - Urodziła się Ameenah Gurib-Fakim, maurytyjska polityczka, w latach 2015-2018 prezydent Mauritiusa.

1994 - Reneta Indżowa została pierwszą kobietą-premierem Bułgarii.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.

2017 - Zdominowane przez Kurdów Syryjskie Siły Demokratyczne zdobyły okupowaną przez islamistów Rakkę na północy kraju.