GUS: Wzrost cen żywności o 3,7%

[2018-04-05 22:45:52]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił wstępne dane o inflacji w marcu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do lutego 2018 roku spadły o 0,1%, a w porównaniu z lutym ubiegłego roku wzrosły o 1,3%. W lutym roczna inflacja wynosiła 1,4%.

W skali roku znacznie wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – aż o 3,7. Ceny nośników energii wzrosły w tym czasie o 1,9%. Wydatki na żywność mają najwyższy udział w kosztach życia osób o najniższych dochodach. Tymczasem płace znacznej części pracowników, w tym setek tysięcy pracowników budżetówki, od lat stoją w miejscu.

Piotr Szumlewicz

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).