GUS: Wzrost cen żywności o 3,7%

[2018-04-05 22:45:52]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił wstępne dane o inflacji w marcu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do lutego 2018 roku spadły o 0,1%, a w porównaniu z lutym ubiegłego roku wzrosły o 1,3%. W lutym roczna inflacja wynosiła 1,4%.

W skali roku znacznie wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – aż o 3,7. Ceny nośników energii wzrosły w tym czasie o 1,9%. Wydatki na żywność mają najwyższy udział w kosztach życia osób o najniższych dochodach. Tymczasem płace znacznej części pracowników, w tym setek tysięcy pracowników budżetówki, od lat stoją w miejscu.

Piotr Szumlewicz

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.