Blisko 30% m這dych ludzi pracuje w weekendy

[2018-04-05 22:47:42]

Zgodnie z nowymi danymi Europejskiego Urz璠u Statystycznego 29,6% m這dych pracownik闚 w UE (w wieku od 15 do 34 lat) w 2016 roku regularnie pracowa這 w weekendy.

Najwy窺zy odsetek m這dych os鏏 pracuj帷ych w weekendy by w Grecji – 47,5%, w Holandii – 40,7%, we W這szech – 40,5% i w Irlandii – 40,3%. Najmniej m這dych ludzi pracuj帷ych w weekendy by這 na W璕rzech – 11%, w Portugalii – 12,2%, w Polsce – 13% i w Chorwacji – 17,6%.

W tym samym raporcie Eurostat zapyta, jaki w 2016 roku by odsetek m這dych pracownik闚, kt鏎ych tygodniowy czas pracy w g堯wnym zawodzie przekracza 49 godzin. W ca貫j UE takich os鏏 jest 7,1%. Najwi璚ej os鏏 z tak d逝gim czasem pracy by這 w Grecji – 14,9%, Wielkiej Brytanii – 12,2% oraz w Polsce i na Cyprze – po 10,9%. Najni窺zy odsetek m這dych ludzi d逝go pracuj帷ych by na Litwie – 1,3%, na υtwie – 2,1%, w Holandii – 2,3% oraz w Szwecji i Bu貪arii – po 2,4%.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

Wi璚ej og這sze...

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuch這 powstanie niewolnik闚.

1831 - W Wirginii wybuch這 powstanie niewolnik闚 pod wodz Nata Turnera.

1859 - Urodzi si Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich my郵icieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, dzia豉cz spo貫czny, polityk. Tw鏎ca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodzi si Adam Pr鏂hnik, wybitny dzia豉cz socjalistyczny i o鈍iatowy, historyk, pose PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunist闚: W豉dys豉wa Hibnera, W豉dys豉wa Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawc闚 nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmar ci篹ko ranny Lew Trocki, jeden z przyw鏚c闚 rewolucji pa寮ziernikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmar Stanis豉w Dubois jeden z przyw鏚c闚 lewego skrzyd豉 PPS, wsp馧tw鏎ca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalist闚 zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zgin窸o 14 os鏏, g. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyci篹y豉 centrolewicowa Australijska Partia Pracy.