Spadł odsetek pracowników objętych układami zbiorowymi

[2018-04-15 01:39:02]

Z najnowszego raportu Europejskiego Instytutu Związkowego ETUI wynika, że liczba pracowników objętych układami zbiorowymi należy w Polsce do najniższych w Unii Europejskiej, a w większości państw UE spada zasięg rokowań zbiorowych.

W 2016 r. najwięcej pracowników było objętych układami zbiorowymi we Francji – aż 99%, w Austrii – 98%, w Belgii – 96% i w Szwecji – 90%. Najgorzej wygląda sytuacja na Litwie – zaledwie 7%, na Łotwie – 15%, w Polsce – 15% i w Estonii – 19%.

W latach 2000-2016 odsetek pracowników objętych układami zbiorowymi zmniejszył się w prawie wszystkich badanych krajach. Największy spadek nastąpił w Grecji – o 42 pkt proc. i na Słowenii – o 35 pkt proc.. W Polsce odsetek pracowników objętych układami zbiorowymi zmniejszył się z 25% do 15%. Jedynym krajem, w którym wzrosła skala układów zbiorowych, była Finlandia. W Belgii, Austrii i Włoszech liczba pracowników objętych układami nie uległa zmianie.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.