Nowy numer "Bez Dogmatu": Rzeczpospolita antysemicka

[2018-04-16 21:33:15]

Ukazał się 115. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu"! Tym razem piszemy głównie o polskim antysemityzmie.

Piotr Szumlewicz i Anna Tatar wyliczają ekscesy antysemickie, które mają miejsce w Polsce w ostatnich miesiącach. Anna Małyszko dowodzi, że afera wokół organizacji świętującej urodziny Adolfa Hitlera przysłania szerszą skalę postaw i zachowań ksenofobicznych, na które władza przyzwala od dłuższego czasu. W dziale możemy też przeczytać tekst Stefana Zgliczyńskiego „Dokąd od antysemityzmu?” o antysemityzmie jako swoistym wzorze polskiej kultury oraz fragment niepublikowanej jeszcze książki Bożeny Keff Strażnicy fatum. W części historycznej publikujemy wywiad Michała Kozłowskiego z Jackiem Leociakiem, który w swojej najnowszej książce Młyny boże odsłania chrześcijańskie korzenie antysemityzmu. Tu także Mateusz Pidruczny przypomina tekst Lenina o antysemityzmie, a Agnieszka Mrozik recenzuje książkę Anny Kłys Tajemnica pana Cukra. Polsko-żydowska wojna przed wojną. Dział dopełnia przegląd antysemickich artykułów z międzywojennej prasy katolickiej.

W dziale politycznym Małgorzata Anna Maciejewska pisze o lewicy między PiS-em i PO, Piotr Szumlewicz krytycznie ocenia diagnozy zawarte w niedawnych publikacjach Macieja Gduli i zwraca uwagę, że autor lekceważy kwestie kluczowe dla lewicy, zaś Przemysław Witkowski w swoim satyrycznym artykule opisuje niski poziom polskiej polityki i autorytaryzm obecnej władzy.

Ponadto w numerze Tomasz Sekielski opowiada o swoich planach nakręcenia filmu o pedofilii w polskim kościele, Sebastian Michalik analizuje różne formy walki z patriarchatem we współczesnym kinie, Marta Rogozińska pisze o nowych lekach, które sprawiają, że seks z osobami seropozytywnymi nie wiąże się z ryzykiem zakażenia wirusem HIV, a Krzysztof Lubczyński recenzuje książkę Janusza Majcherka i Tomasza Mościckiego poświęconą inscenizacji Dziadów w 1968 roku.

W „Teatrzyku Szarej Gęsi” tym razem krytycznie o Rafale Wosiu, który niedawno ogłosił, że PiS jest nowoczesną partią.

„Bez Dogmatu” do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie „Książka i Prasa” (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1988 - Zmarł Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.