Nowy numer "Bez Dogmatu": Rzeczpospolita antysemicka

[2018-04-16 21:33:15]

Ukazał się 115. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu"! Tym razem piszemy głównie o polskim antysemityzmie.

Piotr Szumlewicz i Anna Tatar wyliczają ekscesy antysemickie, które mają miejsce w Polsce w ostatnich miesiącach. Anna Małyszko dowodzi, że afera wokół organizacji świętującej urodziny Adolfa Hitlera przysłania szerszą skalę postaw i zachowań ksenofobicznych, na które władza przyzwala od dłuższego czasu. W dziale możemy też przeczytać tekst Stefana Zgliczyńskiego „Dokąd od antysemityzmu?” o antysemityzmie jako swoistym wzorze polskiej kultury oraz fragment niepublikowanej jeszcze książki Bożeny Keff Strażnicy fatum. W części historycznej publikujemy wywiad Michała Kozłowskiego z Jackiem Leociakiem, który w swojej najnowszej książce Młyny boże odsłania chrześcijańskie korzenie antysemityzmu. Tu także Mateusz Pidruczny przypomina tekst Lenina o antysemityzmie, a Agnieszka Mrozik recenzuje książkę Anny Kłys Tajemnica pana Cukra. Polsko-żydowska wojna przed wojną. Dział dopełnia przegląd antysemickich artykułów z międzywojennej prasy katolickiej.

W dziale politycznym Małgorzata Anna Maciejewska pisze o lewicy między PiS-em i PO, Piotr Szumlewicz krytycznie ocenia diagnozy zawarte w niedawnych publikacjach Macieja Gduli i zwraca uwagę, że autor lekceważy kwestie kluczowe dla lewicy, zaś Przemysław Witkowski w swoim satyrycznym artykule opisuje niski poziom polskiej polityki i autorytaryzm obecnej władzy.

Ponadto w numerze Tomasz Sekielski opowiada o swoich planach nakręcenia filmu o pedofilii w polskim kościele, Sebastian Michalik analizuje różne formy walki z patriarchatem we współczesnym kinie, Marta Rogozińska pisze o nowych lekach, które sprawiają, że seks z osobami seropozytywnymi nie wiąże się z ryzykiem zakażenia wirusem HIV, a Krzysztof Lubczyński recenzuje książkę Janusza Majcherka i Tomasza Mościckiego poświęconą inscenizacji Dziadów w 1968 roku.

W „Teatrzyku Szarej Gęsi” tym razem krytycznie o Rafale Wosiu, który niedawno ogłosił, że PiS jest nowoczesną partią.

„Bez Dogmatu” do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie „Książka i Prasa” (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

Ekologiczna katastrofa: Wrocław - Polska - Europa - świat
Wrocław, "Tajne Komplety", Przejście Garncarskie 2
24.10.2019 godz. 17.30.
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2017 - Słowenia: I tura wyborów prezydenckich. Do II tury przeszli: ubiegający się o reelekcję Borut Pahor i Marjan Šarec.