Nowy numer "Bez Dogmatu": Rzeczpospolita antysemicka

[2018-04-16 21:33:15]

Ukazał się 115. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu"! Tym razem piszemy głównie o polskim antysemityzmie.

Piotr Szumlewicz i Anna Tatar wyliczają ekscesy antysemickie, które mają miejsce w Polsce w ostatnich miesiącach. Anna Małyszko dowodzi, że afera wokół organizacji świętującej urodziny Adolfa Hitlera przysłania szerszą skalę postaw i zachowań ksenofobicznych, na które władza przyzwala od dłuższego czasu. W dziale możemy też przeczytać tekst Stefana Zgliczyńskiego „Dokąd od antysemityzmu?” o antysemityzmie jako swoistym wzorze polskiej kultury oraz fragment niepublikowanej jeszcze książki Bożeny Keff Strażnicy fatum. W części historycznej publikujemy wywiad Michała Kozłowskiego z Jackiem Leociakiem, który w swojej najnowszej książce Młyny boże odsłania chrześcijańskie korzenie antysemityzmu. Tu także Mateusz Pidruczny przypomina tekst Lenina o antysemityzmie, a Agnieszka Mrozik recenzuje książkę Anny Kłys Tajemnica pana Cukra. Polsko-żydowska wojna przed wojną. Dział dopełnia przegląd antysemickich artykułów z międzywojennej prasy katolickiej.

W dziale politycznym Małgorzata Anna Maciejewska pisze o lewicy między PiS-em i PO, Piotr Szumlewicz krytycznie ocenia diagnozy zawarte w niedawnych publikacjach Macieja Gduli i zwraca uwagę, że autor lekceważy kwestie kluczowe dla lewicy, zaś Przemysław Witkowski w swoim satyrycznym artykule opisuje niski poziom polskiej polityki i autorytaryzm obecnej władzy.

Ponadto w numerze Tomasz Sekielski opowiada o swoich planach nakręcenia filmu o pedofilii w polskim kościele, Sebastian Michalik analizuje różne formy walki z patriarchatem we współczesnym kinie, Marta Rogozińska pisze o nowych lekach, które sprawiają, że seks z osobami seropozytywnymi nie wiąże się z ryzykiem zakażenia wirusem HIV, a Krzysztof Lubczyński recenzuje książkę Janusza Majcherka i Tomasza Mościckiego poświęconą inscenizacji Dziadów w 1968 roku.

W „Teatrzyku Szarej Gęsi” tym razem krytycznie o Rafale Wosiu, który niedawno ogłosił, że PiS jest nowoczesną partią.

„Bez Dogmatu” do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie „Książka i Prasa” (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.