Niemcy: Obchody 200. rocznicy urodzin Karola Marksa

[2018-05-05 20:22:03]

Odsłonięcie monumentalnego pomnika Karola Marksa w jego rodzinnym Trewirze stanowiło jeden z kulminacyjnych punktów obchodów 200. rocznicy jego urodzin.

Monument filozofa, urodzonego 5 maja 1818 r. w Trewirze, stanął nieopodal rodzinnego domu Marksów i pochodzącej z czasów rzymskich zabytkowej bramy miejskiej Porta Nigra.

Ponad czterometrowy, ważący 2,3 ton, pomnik dłuta chińskiego artysty Wu Weishana, jest darem władz w Pekinie.

Władze Trewiru wyraziły nadzieję, że monument będzie tam stał także na 250. i 300. urodziny najbardziej znanego syna miasta.

Jubileuszowe, trwające dwa dni obchody, otworzyła w piątek uroczystość w Bazylice Konstantyna w Trewirze. Przybyli na nią liczni prominentni goście ze świata polityki, w tym szef Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker. W swoim przemówieniu chadecki polityk bronił Marksa argumentując, że nie można zrzucać na niego odpowiedzialności za zbrodnie komunistycznych dyktatur.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.