Mazowieckie OPZZ krytycznie o ustawie dotyczącej pracy sezonowej

[2018-05-15 12:31:57]

Rada OPZZ województwa mazowieckiego krytycznie oceniła podpisaną przez prezydenta ustawę o pomocy przy zbiorach i zapowiedziała, że będzie zdecydowanie interweniować przeciwko patologiom związanym z pracami sezonowymi.

OPZZ zwróciło uwagę, że dobrze się stało, iż zgodnie z ustawą pracownicy sezonowi będą objęci ubezpieczeniem wypadkowym, chorobowym i macierzyńskim. „Jest to krok ku ucywilizowaniu pracy sezonowej” – napisano w stanowisku podpisanym przez przewodniczącego Rady, Piotra Szumlewicza. Podkreślono jednak, że według nowych przepisów „pracownicy sezonowi nie będą mieli unormowanego czasu pracy, czyli prawa do wypoczynku, nie będą mogli liczyć na minimalną stawkę za godzinę pracy ani na bezpieczeństwo pracy, bo nie obejmą ich przepisy BHP”.

Zdaniem Rady „brak norm dotyczących czasu pracy czy minimalnych standardów płacowych oznacza legalizację brutalnego wyzysku. Pracodawca będzie mógł legalnie płacić pracownikom 1 zł za godzinę. Pod tym względem to podporządkowanie prawa interesom najbardziej nieuczciwych pracodawców. Może być tak tym bardziej, że obecnie przy pracach sezonowych nie ma układów zbiorowych, regulaminów wynagrodzeń ani nie działają związki zawodowe”. Jednocześnie związkowcy zwrócili uwagę, że brak regulacji może przyczynić się do dużej liczby wypadków i uszczerbku na zdrowiu pracowników. Podkreślili, że już w 2017 roku „doszło do radykalnego wzrostu liczby wypadków śmiertelnych w miejscu pracy. (...) Niestety nowa ustawa może pogłębić negatywny trend. Patologie nie będą nadużyciem, lecz staną się prawem wynikającym z ustawy”.

Rada OPZZ województwa mazowieckiego podkreśliła, że będzie nagłaśniać wszelkie przypadki płacenia pracownikom sezonowym poniżej płacy minimalnej. „Będziemy też piętnować przypadki omijania przepisów BHP oraz przekraczania kodeksowych norm czasu pracy. Będziemy monitorować mazowiecki rynek pracy oraz upubliczniać i piętnować przypadki patologicznych praktyk, dążąc do ich eliminacji" – napisano w oświadczeniu. Związkowcy zauważyli też, że ustawa może budzić wątpliwości konstytucyjne, ponieważ zgodnie z art. 24 Konstytucji RP „praca znajduje się pod ochroną Rzeczypospolitej Polskiej. Państwo sprawuje nadzór nad warunkami wykonywania pracy”, a według art. 66 „każdy ma prawo do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy”.

W związku z powyższym Rada zadeklarowała, że „będzie nagłaśniać wszelkie przypadki płacenia pracownikom sezonowym poniżej ustawowo określonej płacy minimalnej. Będziemy też piętnować przypadki omijania przepisów BHP oraz przekraczania norm czasu pracy, które obejmują etatowych pracowników. Będziemy monitorować mazowiecki rynek pracy oraz upubliczniać i piętnować przypadki patologicznych praktyk, dążąc do ich eliminacji”. Celem działań Rady będzie objęcie wszystkich pracowników regulacjami dotyczącymi płacy godzinowej, limitów czasu pracy i przepisów. „Nie godzimy się, aby pracownicy sezonowi byli pracownikami gorszego sortu!” – napisali związkowcy w podsumowaniu swojego stanowiska.

Agnieszka Mrozik

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.